Acasă Actualitate Cinci pe-un loc pentru secţiile de vot

Cinci pe-un loc pentru secţiile de vot

DISTRIBUIȚI

Tot mai mulţi vor să fie preşedinţi şi vicepreşedinţi ai secţiilor de votare din Timişoara
În 22 noiembrie sunt alegerile prezidenţiale. Nu numai alegerile pentru desemnarea unui preşedinte, ci şi referendumul în care veţi fi întrebaţi dacă vreţi un parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari. Deşi, în general, abia se găsesc preşedinţi şi vicepreşedinţi pentru birourile electorale ale secţiilor de votare, anul acesta lumea se înghesuie pe liste. Criza sau alte considerente îi fac pe unii să dorească să fie preşedinţi sau vicepreşedinţi ai secţiilor de votare, pentru un ban în plus. Bani care nu sunt nici ei mulţi şi, pe deasupra, se bagă referendumul şi votul pentru prezidenţiale la pachet, deci cei care vă vor da ştampila şi buletinul în ziua votului nu vor primi bani în plus pentru referendum.

1.220 pentru 220 de secţii de vot

La cele 689 de secţii de votare din Timiş, dintre care 106 secţii de vot speciale, sunt 2.477 de persoane care doresc să fie preşedinţi sau vicepreşedinţi ai secţiilor de votare. La cele 220 de secţii de vot din Timişoara (8 secţii speciale) sunt 1.220 de solicitări. Sunt 5,55 pe un loc. Pentru cele 469 (98 speciale) de secţii din afara Timişoarei (din judeţul Timiş) sunt 1.257 persoane înscrise – 2,70 pe un loc.

“Juriştii vor fi pe o primă listă selectată”

“Belşugul de la Timişoara este o mică problemă. Altădată nu am avut decât la limită. Va trebui să fim foarte atenţi, ca nimeni să nu simtă că nu l-am băgat în seamă. Vom face selecţia absolut pe text de lege. Legea spune că desemnarea preşedinţilor şi locţiitorilor se face de către preşedintele Tribunalului, pe baza listelor pe care le primeşte de la Instituţia Prefectului, verificate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Data de 28 octombrie este data la care trebuie să întocmim listele cu juriştii şi alte persoane cu reputaţie bună în localitate. Juriştii vor fi pe o primă listă selectată. În cazul în care numărul juriştilor este insuficient, listele vor fi completate, la propunerea prefectului, cu persoanele cu reputaţie bună în localitate. Asta cu reputaţia o stabileau primarii, până la apariţia AEP. Acum AEP primeşte de la noi lista cu cei 2.477, verifică lista cu persoanele care au mai fost la alegeri. Până în 7 noiembrie, ei ne vor trimite pe cei care îi invalidează. Invalidaţii vor fi scoşi de pe listă”, spune subprefectul de Timiş, Zoltan Marossy. Aceşti oameni ce vor fi selectaţi vor fi grupaţi la secţiile de vot în funcţie de zona în care locuiesc.

Cu aceeaşi ştampilă, şi la alegerile prezidenţiale, şi la referendum

Referendumul se va desfăşura în aceleaşi secţii ca şi votul pentru prezidenţiale. Cele două întrebări pentru referendum vor fi pe două chestionare separate. Prin hotărâre de guvern, s-a modificat lista electorală permanentă. Era rubrica cu semnătura persoanei, pentru a primi ştampila şi actul de identitate. Desfăşurându-se în aceeaşi secţie de vot pentru referendum şi alegeri, vor apărea două rubrici pe aceeaşi coală – o rubrică în care semnezi că participi la referendum şi una că participi la alegeri. Se primeşte un buletin de vot, în care apar cei 10 candidaţi, pe o semnătură şi pe cealaltă semnătură se vor primi două buletine, unul în care sunteţi întrebaţi dacă vreţi parlament unicameral şi unul unde sunteţi întrebaţi dacă doriţi reducerea numărului de parlamentari. Ştampila e aceeaşi, cu inscripţia “votat”, pentru toate cele trei buletine de vot. Separarea celor trei buletine de vot se va întâmpla la statistică, instituţie care trimite rezultatele la Bucureşti. Preşedinţii şi vicepreşedinţii secţiilor de votare nu vor primi, însă, bani în plus pentru referendum, ci banii cuveniţi pentru activitatea unei singure secţii.

Comentarii

comentarii