Acasă Actualitate Cinci senzori produși de o companie din Timișoara vor monitoriza centrala nucleară...

Cinci senzori produși de o companie din Timișoara vor monitoriza centrala nucleară din Zaporojie

DISTRIBUIȚI

Cinci senzori de radiații produși de uRadMonitor au ajuns în Ucraina și vor fi montați în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie. Echipamentele sunt din aceeași gamă cu cele care compun cea mai mare rețea de monitorizare a aerului din Capitală, care dispune deja de patru senzori dedicați radiațiilor.

În total, șapte senzori vor fi montați în vecinătatea centralei de la Zaporojie din Ucraina, aflată de câteva luni sub focul încrucișat al armatelor Ucrainei și Rusiei. Cel mai apropiat urmează să fie amplasat la 20 de kilometri, în orașul Nikopol, aflat pe malul drept al râului Nipru, vizavi de uzina electrică. Cel mai îndepărtat senzor va fi pus în funcțiune la 200 de kilometri, înspre România, în vecinătatea orașului Herson.

Senzorii sunt produși de uRadMonitor și vor fi instalați de SaveEcoBot, o platformă gestionată de ONG-ul ucrainean Salvați Niprul.

uRAD Monitor a fost fondat de Radu Motișan, un antreprenor din Timișoara, în anul 2015, cu o campanie de crowdfunding unde a strâns 13.000 de dolari pentru construirea unor senzori ce monitorizau calitatea aerului.

Treptat, de la construirea de senzori, Radu Motișan a dezvoltat uRAD Monitor. Dispozitivele hardware au devenit mai complexe, iar o întreagă rețea colectează aceste date și poate fi monitorizată. uRAD Monitor poate fi folosit de entități private, pentru monitorizarea calității aerului în exterior, dar și în interior.

“Senzorii pot funcționa fără intervenția umană pentru a ne oferi monitorizarea în timp real a nivelurilor de radiație de fond. Ironia e că este foarte greu să-i instalezi, având în vedere tot haosul și distrugerile din orașele din apropiere. Senzorii vor fi instalați în unele dintre cele mai bune locuri posibile din apropierea centralei”, spune Radu Motisan, fondatorul uRAD Monitor.

Senzorii pot funcționa fără personal uman.

„Acum, centrala nucleară din Zaporojie, plină de combustibil nuclear, stă în calea focului, fiind folosită ca un scut strategic de Rusia agresoare. Pot lansa nenumărate atacuri cu șanse minime de contra ofensive din partea Ucrainei, din cauza riscului mare de avariere a centralei. Mai simplu spus, zona centralei nucleare nu este locul potrivit pentru jocuri de război, mai ales când știm că nu putem gestiona un astfel de dezastru. Pe lângă îngrijorările pe care le avem, noi am contribuit cu 5 senzori pentru a ajuta la monitorizarea zonei. Am donat 5 senzori automați de radiații uRADMonitor model A, care pot opera fără intervenție umană pentru a ne da în timp real nivelul de radiații.

Ironia este că este foarte greu să îi instalăm, din cauza haosului și a distrugerilor din orașele învecinate. Cu ajutorul Saveecobot Ukraine (n.r. organizație de mediu din Ucraina), senzorii vor fi instalați în cele mai bune locații din apropierea centralei.

Odată instalat pe teren el funcţionează automat. În cazul unui accident nuclear creşterile în valori ar fi imediat vizibile. Dacă senzorii depăşesc un anumit prag, ei vor transmite mesaje automate. Pericolul de propagare ţine de vânt. Dar vorbim de câteva ore”, spune Radu Motișan.

Comentarii

comentarii