Acasă Special Cine musca si cine se gudura?

Cine musca si cine se gudura?

DISTRIBUIȚI

Dupa mai bine de 20 de ani, de la lovitura de stat din decembrie ’89, in urma careia, de bine de rau, Romania s-a transformat, putem trage o linie. O linie de demarcatie intre jurnalistii care au muscat si jurnalistii care s-au gudurat. Exceptand cateva situatii de oi false sau de falsi lupi, distinctia este usor de facut pentru fiecare. Dar de ce astazi?
In primul rand, pentru ca astazi, la Parlamentul European, se intampla un fapt rusinos pentru Romania. Care are legatura atat cu puterea, cat si cu presa. Dupa cum se stie, Presedintele Traian Basescu a decis sa includa, in viitoarea strategie de aparare a Romaniei, presa drept un pericol pentru siguranta nationala. In conceptia Presedintelui, impartasita de CSAT, pe care il conduce, si de PD-L, pe care de asemenea il conduce, ziaristii sunt asimilati teroristilor. De ce? Pentru ca spun adevarul. Si, spunand adevarul, deranjeaza. Le pot aduce prejudicii celor aflati la butoane si ale caror operatiuni gresite sau necinstite sau chiar ticaloase sunt devoalate de catre jurnalisti. Cum era si firesc, societatea civila, din care face parte si presa, sustinuta de reprezentanti ai opozitiei, a reactionat. Reclamand autoritatile statului la Bruxelles. Iar Traian Basescu, la randul sau, in loc sa retraga din Parlament documentul parat, a crezut de cuviinta sa-l insarcineze pe Theodor Stolojan sa depuna, la Parlamentul European, dosarul de stenograme Vantu. Din care ar reiesi, vezi Doamne, cum ii influenteaza “mogulul” pe ziaristi. Ceea ce se intampla, la 24 de ore dupa aniversarea Zilei Nationale a Romaniei, este o rusine pentru aceasta tara.
Dar, dintr-o perspectiva, domnul Traian Basescu are dreptate. Nu toti ziaristii sunt “pericol pentru siguranta nationala”. Numai cei care latra. Numai cei care isi inteleg menirea de caine de paza al societatii. Pentru ca ziaristul, prin natura lui, trebuie sa fie critic. Reprezentandu-l pe cetatean, el trebuie sa cenzureze si sa supuna analizei toate actele puterii. Deci el, tot prin natura lui, incomodeaza puterea. Acestia sunt de o parte a baricadei. De cealalta parte, crede acelasi domn Traian Basescu, sunt ziaristii buni. Gen Radu Moraru. Sau gen Andreea Pora. Etcetera. Ei sunt buni fiindca se gudura. Fiindca se dau de ceasul mortii sa explice toate tampeniile si toate idioteniile pe care le fac mai marii zilei. Si mai sunt buni pentru ca se rafuiesc cu ceilalti. Nu numai ca se lasa asmutiti impotriva jurnalistilor critici ai puterii. Ca lucreaza chiar ca niste benevoli. Din cand in cand, sunt rasplatiti cu cate un post. Cu cate o slujba. Cum s-a intamplat cu Traian Ungureanu, Sever Voinescu, cu Avramescu sau Ioan T Morar.
Isi aminteste cineva de vreun demers jurnalistic de anvergura sau macar de vreo interventie jurnalistica notabila a acestor ziaristi care se gudura? Au facut ei ceva pentru libertatea noastra in ultimii 20 de ani? Dar ceilalti? Dar hulitii? Dar pericolele pentru siguranta nationala? Ei sunt cunoscuti pentru demersuri jurnalistice? De aceasta data, raspunsul este da. Dupa 20 de ani, se vede limpede cine se gudura si cine musca.

www.sroscas.ro
www.corectnews.ro

Comentarii

comentarii