Acasă Special Cine spala banii cui?

Cine spala banii cui?

DISTRIBUIȚI

O noua runda la Cotroceni, unde Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se pare ca a intrat in priza. De aceasta data, tema este spalarea banilor. Ce se intampla cu spalarea banilor? Una dintre cele mai periculoase infractiuni combatute pe plan mondial este cea denumita “operatiunea de spalare a banilor”. Isi are originea in diverse alte incalcari ale legii. Cum ar fi traficul de  fiinte umane. Ori traficul de droguri. Ori traficul de arme. Sau chiar crima organizata. Si, in mod evident, terorismul. Toate aceste categorii de activitati ilegale sunt aducatoare de venituri nefiscalizate. E clar ca atunci cand esti proxenet, fie “peste”, fie sef al unei mari retele transfrontaliere de export de carne vie, nu te inscrii, in acest scop, la Registrul Comertului cu un SRL sau cu o societate pe actiuni, in care figureaza proprietarii si sediul social. Aceeasi lipsa de apetenta pentru vreo forma de inregistrare legala o au si protagonistii celorlalte categorii de infractiuni.
Ca urmare, sumele de bani, uneori colosale, care rezulta din asemenea operatiuni sunt bani negri. Banii, insa, trebuie reintrodusi in circuit, intr-o forma sau alta, pentru ca altfel nu sunt folositori. Aici intervine ceea ce este denumita in literatura de specialitate “operatiunea de spalare a banilor”. Combaterea actului de spalare a banilor, care are loc in interiorul granitelor unui stat sau este transfrontalier, conduce implicit la operatiunea primara de tip infractional. Mergand pe urmele banilor spalati, poate fi identificata actiunea de crima organizata de un tip sau de altul. De aici deriva interesul fiecarei autoritati statale dar si al organismelor internationale de a preveni, de a urmari si de a combate operatiunile de spalare a banilor.
Ce ar putea face CSAT in aceasta privinta? Una dintre directiile posibile de actiune ar fi, de pilda, identificarea provenientei sumelor uriase de bani care au fost destinate campaniei electorale prezidentiale. Inainte chiar de declansarea campaniei, mai multi jurnalisti, printre care ma numar, au semnalat cazuri grave de evaziune fiscala si contrabanda cu tigari si combustibili, de care insasi conducerea ANAF nu era straina. Pe site-ul meu au fost postate documente care au probat existenta unor asemenea operatiuni, precum si faptul ca ele intrasera in atentia DNA. Dar odata cu incheierea campaniei electorale, peste asemenea informatii s-a pus capacul.
Cum de a fost posibila dirijarea unor sume uriase de bani catre colegiile electorale, fara evidentierea contabila a acestora si utilizarea lor in scopul atragerii de electorat de partea lui Traian Basescu? Cum de a fost posibil ca, dupa terminarea alegerilor – desi fusesera intens semnalate asemenea fenomene, din surse diferite – institutiile abilitate ale statului sa nu fi facut nicio ancheta in acest sens?
Imi pun intreaga speranta ca aceasta este doar una dintre pistele avute in vedere in strategia CSAT de combatere a spalarii banilor. Sper sa nu ma insel.

www.sroscas.ro

Comentarii

comentarii