Acasă Actualitate Cine vânează clădirea Primăriei Vechi?

Cine vânează clădirea Primăriei Vechi?

DISTRIBUIȚI

Este clar! Cineva vânează spaţiul clădirii Primăriei Vechi din Timişoara. Lucrurile devin tot mai limpezi.

Semnarea contractului de finanţare, marţi, dintre UVT şi ADR Vest, prin care Facultatea de Muzică (alături de cea de Arte Plastice) a UVT va beneficia de noi spaţii moderne de învăţământ, dotate ca la carte, explică nepăsarea Primăriei Municipiului Timişoara pe care o manifestă faţă de acest imobil. Aşa cum bănuiam din februarie 2018, când bucăţi de tencuială şi poarta/grilaj de fier din curtea interioară s-au prăbuşit. Un cadru didactic a fost uşor rănit, iar studenţii care au asistat la prăbuşirea provocată de greutatea zăpezii s-au îngrozit.

Prin clipe la fel de groaznice au trecut studenţii facultăţii şi în aprilie 2018, când panoul electric a luat foc, în holul de la intrare, funingine de două degete s-a aşezat peste tot, aerul a rămas irespirabil aproape două luni, pentru că totul era impregnat cu mirosul înăbuşitor de fum. Studenţi şi cadre didactice au protestat. Degeaba. Primăria şi conducerea UVT (prorectorul de atunci, domnul Megan) au luat chiar şi o foaie pe care au întocmit un grafic cu lucrările care se execută pentru remedierea problemelor din acea clădire. Spuneam atunci că probabil, imobilul este lăsat intenţionat să se deterioreze, pentru ca studenţii să fie mutaţi, iar imobilul să devină … afacere imobiliară.

Nu au trecut decât câteva ore, iar primarul Nicolae Robu a şi înaintat “ameninţarea”: “Dacă nu sunt mulţumiţi, îi putem şi muta pe studenţi de acolo, pentru că este clădirea primăriei”. Nu zău?! Şi Primăria Municipiului Timişoara o fi fiind proprietatea, cui?

Credeţi că s-a remediat ceva în interiorul clădirii? Nimic. Toaletele mucegăite, instalaţiile sanitare din toalete te sperie, câteodată WC-urile sunt înfundate, cum au fost în vacanţa de iarnă. Studenţii de acolo frecventează facultatea inclusiv în vacanţe, pentru că au de repetat intens şi continuu. Pe facebook au circulat în acea perioadă fotografiile cu mizeria de acolo, inclusiv cu porumbei morţi în holul de la intrare şi din faţa unei toalete. Pe ansamblu, clădirea a rămas la fel de periculoasă. Da. Primăria nu are bani. Doar norocul a făcut (nu punem întrebarea “până când”) să nu se fi înregistrat accidente mai grave şi victime. Că a căzut poarta de pe Calea Lugojului, darămite un tavan sau un balcon de 300 de ani, ros de igrasie, mucegai şi nepăsare!

Marţi, la ADR Vest a fost semnat un contract de finanţare, între UVT şi ADR Vest, de peste 4.000.000 de euro, în cadrul Regio-POR 2014-2020, prin care Facultatea de Arte şi Design şi Facultatea de Muzică şi Teatru vor beneficia de noi spaţii de învăţământ, în urma extinderii, prin construirea unor noi corpuri de clădire în zona Oituz.

Totul va fi gata în 42 de luni. Să urmeze aproape patru ani de condiţii primitive pentru studenţi şi cadrele didactice de la FMT, pentru că cine rezistă, rezistă, cine nu, poate pleca. Facultatea nu este obligatorie, nu-i aşa? La chitară poţi cânta şi fără conservator.

Ce destinaţie va primi peste patru ani clădirea Primăriei Vechi? Deja de acum s-au dat în folosinţă, în alte scopuri, câteva săli, inclusiv balconul Sălii de concerte Orpheum.

Primăria Veche din Piaţa Libertăţii din Timişoara – un loc unde s-a făcut istorie. Este “Vatra” vechii cetăţi, pentru cei care nu ştiu! Cine va trasa noua istorie a Cetăţii?

Timişoreni, atenţie! Veţi rămâne şi fără Primăria Veche; poate veţi vedea acolo un superb hotel (împletire între vechi şi nou!), pentru că actuala clădire este… prea veche. Cam la fel au mai dispărut din Timişoara ultimului cincinal Liceul de arte plastice sau Casa Florarului Muhle.

Comentarii

comentarii