Acasă Politica Cine vine la șefia PNL?

Cine vine la șefia PNL?

DISTRIBUIȚI

Întrebarea pare forțată. Dar nu e. Și veți afla de ce. Ca să vină cineva la șefia PNL, trebuie să plece altcineva. Acel altcineva este generalul cu patru stele Nicolae Ciucă. A căzut acesta în dizgrație și am aflat doar eu?

Răspunsul la întrebarea de mai sus este negativ. Nicolae Ciucă nu e în dizgrație. Dimpotrivă. Este preferatul factorului intern și factorului extern. Și omul de bază al președintelui Klaus Iohannis. Întrucât toate cele trei forțe l-au subordonat total pe general, nu există aparent absolut niciun motiv ca el să fie ejectat de la conducerea PNL. Și, cu toate acestea, va fi.

Să încercăm să dezlegăm aparentul paradox. Să începem cu începutul. Începutul este că, dintre candidații la șefia NATO, cel care se califică în cea mai mare măsură este Klaus Iohannis. Nu neapărat prin calitățile sale. Cu certitudine însă, prin obediența sa. Și nu numai. Prin forța lucrurilor, este cât se poate de logic ca, pentru tura următoare, începând din 2023, șeful NATO să devină o personalitate a Europei de Est. Iar din Europa de Est, doi lideri au ajuns să dețină roluri cheie în plan geostrategic. Sunt cei doi stâlpi ai flancului de Est. Reprezentanții Poloniei și României. Statele Unite au de ales și de impus celorlalți membri NATO pe unul dintre cei doi. Aici pierde liderul Poloniei. Pentru că este patriot și, din acest motiv, poate scăpa de sub control. În schimb, liderul României s-a dovedit extrem de disciplinat. Să mergem pe acest scenariu. Și să vedem ce se va întâmpla după numirea lu Klaus Iohannis în poziția de secretar general NATO.

În România, rămâne vacantă poziția de președinte. Klaus Iohannis e obligat să demisioneze și, până la organizarea alegerilor anticipate, va exista un interimar. Interimarul va fi președintele Senatului. Este limpede că acest interimar va juca un rol foarte important în organizarea și dirijarea alegerilor anticipate prezidențiale. Îmi vine extrem de greu să presupun că respectivul interimar va fi Alina Gorghiu, care în prezent deține provizoriu poziția de șefă a Senatului României. Pe de altă parte, între timp, conform rotativei, generalul cu patru stele Nicolae Ciucă nu va mai fi premier. Va avea nevoie de un nou job. Acest nou job va fi pentru moment președinția Senatului. Dar ce se întâmplă în momentul în care el devine președinte provizoriu?

Un președinte provizoriu al României nu mai poate conduce în același timp și un partid politic. Va trebui să se autosuspende. Atât Klaus Iohannis, cât și ceilalți doi factori, factorul intern și factorul extern, l-ar prefera pe disciplinatul general cu patru stele Nicolae Ciucă în poziția de viitor președinte al României. Pentru că el va executa întocmai și la timp ceea ce i se cere. Și pentru că solicitările vor fi grele. În consecință, la conducerea PNL va trebui să vină, fie și numai temporar, altcineva. Întrebarea cea mai grea este cine. Cine va prelua ștafeta liberalilor?

Comentarii

comentarii