Acasă Politica Cine zboară, Bode sau Popescu?

Cine zboară, Bode sau Popescu?

DISTRIBUIȚI

Iată că, la două luni de la formarea noului Guvern, doi miniștri se pregătesc să-și ia viteză. Lucian Bode și Virgil Popescu. În ce ordine vreți. Și unul și celălalt și-au gestionat dezastruos domeniile de care răspund. Și unul și celălalt stârnesc, pe bună dreptate, revolta cetățenilor. Dar conjunctura face ca numai unul dintre ei să poată fi catapultat. Care?

Până acum câteva zile, era o certitudine că cel care urmează să fie eliminat este Virgil Popescu. Acesta s-a angajat ferm în fața unei întregi națiuni să procedeze astfel încât liberalizarea decisă în decembrie 2020 să producă doar efecte benefice asupra consumatorilor. Constând în ieftinirea energiei. Ceea ce nu s-a întâmplat. Liberalizarea s-a dovedit a fi nu o liberalizare, ci cu totul altceva, o cartelare, o canibalizare, o batjocură la adresa cetățenilor, astfel încât prețul energiei, în loc să scadă, a crescut de câteva ori. Și, în continuare, același ministru se bâlbâie și se dovedește total incapabil să găsească o soluție cât de cât viabilă pentru ieșirea din această situație. Și asta în condițiile în care cinci dintre cei șapte generatori de energie sunt controlați de stat. Adică chiar de domnia sa. De aceea, nu întâmplător, PSD îi cere insistent capul. Prin remaniere. Ba chiar sunt din ce în ce ce mai multe voci și din PNL, care solicită același lucru. Până acum câteva zile, lăsarea la vatră a lui Virgil Popescu era o certitudine. Pentru că mai toate nemulțumirile se focalizau în direcția lui. Dar lucrurile nu au rămas așa.

În această cursă a destituirilor pe ultima sută de metri a sprintat Lucian Bode. Ministrul de Interne. Acesta, la rândul său, a devenit responsabil al mai multor grozăvii. Începând cu ridicarea în creierii nopții, cu duba, de către cinci dintre subordonații săi, a ziaristei de investigații Iosefina Pascal, sub un pretext dovedit ca fiind inventat, dar în realitate ca represalii politice pentru faptul că a relatat de la fața locului, fără însă să încalce vreo regulă, nici măcar deontologică, a acțiunii de protest din fața Parlamentului României. Și continuând cu adevărate drame, generate fie direct de polițiști, fie indirect, prin nepăsarea, indolența sau chiar complicitatea acestora, cărora le-au căzut victime oameni nevinovați. Și, în tot acest timp, ministrul Lucian Bode rămâne ascuns în vizuină. Nu iese, așa cum ar fi corect, la înaintare în fața opiniei publice, pentru a da explicații și pentru a invoca soluții pe care le-ar putea implementa, astfel încât Poliția să nu mai fie dinamitată din interior de agenți iresponsabili. Pe zi ce trece, se dovedește însă că, din păcate, avem de-a face nu cu cazuri izolate, ci cu un sistem ticăloșit, în care fie agenții de poliție sunt la cheremul clanurilor violente sau a unor primari îmbârligați cu asemenea clanuri, fie se protejeză reciproc, falsificând probele și tergiversând luarea unor măsuri. Domnule Bode, atunci când, fără vreun motiv care să poată fi cât de cât invocat, un agent de poliție pleacă în trombă cu peste 80 de km pe oră în oraș și zdrobește pe zebră două fete și când, în final, în loc să încerce, după ce le-a târât zeci de metri fără să frâneze, să acorde primul ajutor, le „palpează” cu bocancul, atunci trebuie luate de către un ministru responsabil măsuri ferme și imediate. Iar anchetele pot avea loc ulterior. Iar cel care stă în vârful acestui inceberg are obligația elementară de a ieși în fața oamenilor și de a da explicații. Nu de a trimite la înaintare bieți purtători de cuvânt, care nu au niciun grad de libertate în a spune adevărul, ci sunt doar constrânși în fel și chip să-și apere colegii.

Venind cu asemenea viteză din urmă, domnul Lucian Bode de la PNL îl surclasează într-un fel pe domnul Virgil Popescu, tot de la PNL. Și nici măcar nu știi ce este mai grav. Să rămâi impasibil atunci când mor oameni din vina subordonaților tăi, sau să rămâi impasibil atunci când mor oamenii de frig? Sau când fac infarct la vederea unor facturi umflate, în timp ce tu îi protejezi pe productători și distribuitori.

Eu nu cred că PSD are tăria să pună piciorul în prag și să solicite demiterea la pachet a ambilor miniștri. Sau măcar să simuleze această cerere, pentru a obține măcar tragerea în țeapă a unuia dintre cei doi. Cred că, blajin cum îl vedem, Marcel Ciolacu va vedea din ce direcție bate vântul mai puternic și, de teama de a nu rupe coaliția, va merge la minima rezistență. Va cere doar un cap de ministru. Dar care va fi acesta? Care dintre cei doi și-a luat mai multă viteză?

Comentarii

comentarii