Acasă Actualitate Cinele Culinaria Banatica: Despre Gulașuri, Papricașuri și alte Tocănițe. Povestea și istoria...

Cinele Culinaria Banatica: Despre Gulașuri, Papricașuri și alte Tocănițe. Povestea și istoria aromelor din Banat

DISTRIBUIȚI

În prima parte a lunii noiembrie, Culinaria Banatica a pregătit două evenimente care vă vor purta într-o călătorie culinară și culturală în inima Banatului. Cu pasiune pentru tradiții și arome autentice, aceste evenimente sunt deschise pentru toți cei ce doresc să aprofundeze bucătăria Banatului.

Pe data de 7 noiembrie, are loc evenimentul Cinele Culinaria Banatica – Despre Gulașuri, Papricașuri și Alte Tocănițe. Publicul este invitat să exploreze lumea tocănițelor, istoria și etimologia acestor preparate, descoperind asemănările și deosebirile dintre denumirile acestor delicatese la noi și în alte culturi. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00, la Popasul Căprioarei (Strada Pădureni nr. 669).

Participanții vor avea ocazia să deguste o varietate de tocănițe făcute după rețete autentice cu carne de vânat, dar și reinterpretări contemporane ale acestor delicii culinare.

Cel de al-doilea eveniment Lecturile Culinaria Banatica (7) – Carte de Bucate de la Szeged, va avea loc pe data de 10 noiembrie, la Casa Calfelor Kolping (str. Dr. Ioan Bontilă nr. 12 – 14), începând cu ora 18:00.  În cadrul acestui eveniment sunt invitate trei personalități feminine, Mihaela Bucin – etnolog și conferențiar la Universitatea din Szeged, cu o vastă experiență în studiul limbii și literaturii române, Anca Becan – redactor al cotidianului “Săptămâna Românească”, cu o pasiune pentru cultura și tradițiile locale și Camelia Burghele – etnolog și antropolog cultural specializat în magia terapeutică tradițională și dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale.

Toată atenția se va centra pe „Cartea de bucate de la Szeged”, un bestseller cu o istorie de 150 de ani. Această carte a fost creată de bucătăreasă „tanti Rézi”, Tereza Doletsko, în urmă cu mai bine de un secol, devenind un adevărat simbol culinar în Szeged. Accesul la ambele evenimente este gratuit.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unică de a explora și a savura gastronomia autentică a regiunii Banatului.

Proiectul cultural Culinaria Banatica se adresează unui public divers cu o pasiune comună pentru preparatele culinare, cu un interes deosebit pentru cultura locală și istoria gastronomică și o sete de cunoaștere care cuprinde domenii culturale și istorice mai largi. Inițiativa este destinată atât locuitorilor din întreaga regiune a Banatului și din zonele învecinate, precum și persoane cu interese culturale și gastronomice din întreaga țară și din întreaga lume.

Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” si este finanțat de Centrul De Proiecte prin programul GROW, cu fonduri de la Ministerul Culturii.

 

 

 

 

 

 

Comentarii

comentarii