Marți, 27 iunie 2023, cercetătorii de la Muzeul Național al Banatului prezintă un suvenir istoric extraordinar, tuturor celor interesați de istoria fascinantă a Timișoarei.
În 27 iunie 1908, lumina proiectorului strălucea pentru prima oară în Timișoara, la inaugurarea cinematografului “Mozgokep Szinhaz”. Acest moment memorabil marchează începutul magiei filmului în orașul nostru.
În anii ’20, condițiile precare ale vechii clădiri au necesitat o intervenție majoră. Astfel, în 1927, arhitectul Duiliu Marcu a fost însărcinat cu un proiect care a culminat cu construcția noului Cinematograf Capitol, inaugurat cu fast la sfârșitul anului 1930.
Astăzi redescoperim măreția timpurilor de odinioară din Capitol, acest locaș emblematic al „artei pe celuloid” din Timișoara. „Să ne amintim de cum, dacă întârziai și ajungeai după începerea filmului, erai ajutat de o plasatoare cu o lanternă discretă să îți găsești locul în întunericul sălii – un obicei care era la ordinea zilei în marile cinematografe ale acelei vremi”, cum descrie Paul Răzvan în volumul său „Nostalgii timişorene – album despre oraşul de altădată”.
Clădirea care adăpostea odinioară cinematograful Capitol găzduiește astăzi activitățile Filarmonica Banatul Timișoara.
Din 2014, Timișoara găzduiește Ceau Cinema, un festival de film dedicat cinematografiei europene care are loc în mod tradiţional la mijlocul lunii iulie – explică cercetătorii de la Muzeul Național al Banatului Timișoara.