Acasă Cultura Cinematografia franceză nouă, sărbătorită la Festivalul Ceau, Cinema!

Cinematografia franceză nouă, sărbătorită la Festivalul Ceau, Cinema!

DISTRIBUIȚI

Şase dintre cele mai de succes filme franceze ale ultimului an, selectate la festivalurile de la Cannes, Veneţia şi Berlin, vor putea fi văzute în cadrul unei secţiuni speciale dedicate cinematografiei din Franţa la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara (17-21 iulie).

Festivalul va fi deschis la Cinema Timiş de cel mai nou film al cunoscutului regizor francez Stéphane Brizé, „Extrasezon” („Hors-saison”, 2023), apreciat de public şi de critică la Veneţia, unde a făcut parte din competiţie. Guillaume Canet joacă un actor care, într-un moment de criză, se retrage într-o staţiune balneară, unde se reîntâlneşte întâmplător cu o fostă iubită din urmă cu mai mulţi ani, profesoară de pian (Alba Rohrwacher). 

Ceau, Cinema! va aduce în premieră în România, într-o proiecţie în aer liber la Grădina de Vară Capitol, noul lungmetraj inclasabil al maestrului francez Bruno Dumont, „Imperiul” („L’Empire”, 2024), câştigător în acest an al Premiului Juriului la Festivalul de la Berlin. Un mic sat din nordul Franței devine câmpul de luptă al unor cavaleri extratereștri sub acoperire. Filmul îi are în roluri centrale pe celebrul actor Fabrice Luchini şi Anamaria Vartolomei, tânără actriţă franceză de origine română.

Aproape toate filmele din ultimii ani ale prolificului cineast Quentin Dupieux, cunoscut pentru umorul său absurd şi inconfortabil, s-au văzut la Ceau, Cinema! La această ediţie, regizorul va fi celebrat printr-o retrospectivă care cuprinde cele mai recente trei comedii ale sale.

„Al doilea act” („Le deuxième acte”, 2024) a deschis ediţia din acest an a Festivalul de la Cannes şi va fi prezentat la Timişoara în premieră la România, într-o proiecţie de asemenea în aer liber la Grădina de Vară Capitol. O femeie vrea să-l prezinte tatălui ei pe bărbatul de care este îndrăgostită nebunește. Dar bărbatul nu este atras de ea și se decide să o arunce în brațele prietenului său. Personajele se întâlnesc într-un restaurant în mijlocul pustietății. Din distribuţie fac parte Léa Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel şi Raphaël Quenard.

Filmul care va închide ediţia a 11-a, tot la Grădina de Vară Capitol, este „Daaaaaali!” (2023), cu care Quentin Dupieux a fost prezent anul trecut la Festivalul de la Veneţia, în afara competiţiei. O jurnalistă franceză se întâlneşte de mai multe ori cu celebrul pictor suprarealist Salvador Dalí pentru un proiect de documentar care nu mai ajunge să fie realizat. 

Al treilea film al retrospectivei dedicate regizorului francez este „Yannick” (2023), care a făcut parte din competiţia Festivalului de la Locarno şi care va putea fi văzut la Cinema Victoria. În mijlocul unei reprezentații cu o comedie bulevardieră proastă, un bărbat din public se ridică şi preia controlul asupra întregii seri. Filmul este adus cu sprijinul Institutului Francez din Timişoara.

Din această secţiune specială face parte şi comedia de mare succes la public „Un an dificil” („Une année difficile”, 2023), de Olivier Nakache şi Éric Toledano, care va fi prezentată în cadrul proiecţiilor în aer liber şi cu intrare gratuită din Piaţa Traian. Doi escroci îngropați în datorii se infiltrează într-un grup de activiști de mediu pentru mâncarea și băuturile gratuite care le sunt oferite.

Afişul ediţiei din acest an a Festivalului Ceau, Cinema!, realizat de tânăra artistă timişoreană Andreea Dumuţa, stă sub semnul lui Salvador Dalí şi omagiază umorul burlesc şi absurd din filmele lui Quentin Dupieux şi Bruno Dumont.

Abonamentele pot fi achiziţionate de pe site-ul ceaucinema.ro.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Comentarii

comentarii