Acasă Economic Ciobanii se tem că de Paşti nu vor putea ajunge cu miei...

Ciobanii se tem că de Paşti nu vor putea ajunge cu miei în pieţele din Timişoara

DISTRIBUIȚI

Ciobanii din județul Timiș susţin că se află într-o mare nebuloasă înainte de Paște, din cauza coronavirusului COVID19. Totuși ei își vad de treaba lor în ferme. Fătările s-au încheiat, miei cresc separați în turme, una cu zburații – cei mai mari miei, și alta cu cruzii – proaspeții fătați.

”Îi furajăm bine și avem grijă să fie numai buni pentru sacrificare până la Paște. Ne gândim cu îngrijorare că, dacă nu ai voie să stai doi oameni aproape, cum să mai poți tăia miei de Paște. Va fi o mare tragedie pentru crescătorul de oi, o mare pierdere”, spune Gheorghe Mihăescu, președintele asociației Tim Miorița Lugoj, care crește peste 700 de mioare.

Asociația Tim Miorița numără 35 de membri cu 10.000 de oi, iar înaintea Paștelui ciobanii sunt dezorientați, fiindcă piața este blocate, iar transporturile sunt anihilate. Ei nu știu nici dacă vor reuși să ajungă în piețele din orașele Timișoara, Deta, Sânnicolau Mare sau Lugoj, unde să își poată valorifica miei, pentru a-și scoate cheltuiala de peste an.

Ei ar vrea un preț corect de 15 lei kilogramul în viu la miel. Totuși ei se tem că, în criza coronavirusului, samsarii vor să profite.

Un cioban a fost sunat de un ”negustor” și l-a asigurat că îi cumpără toți miei, dacă îi vinde cu 11 lei kg, fiindcă oricum nu îi mai poate da la export.

”Se încearcă tot felul de variante și intimidări ale ciobanilor să îi facă să își vândă miei pe nimic, acum în groaznica criza Covid19”, spune Mihăescu.

Problema eternă rămâne lipsa abatoarelor și faptul că ciobanului îi este interzis să sacrifice animalul în fermă. Abatoarele care mai funcționează în Timiș taie animale numai dacă merg la export. Un cioban dacă vrei să taie doi, trei sau cinci miei și să îi vândă, nu are nicio șansă să îi sacrifice.

”În Turcia turma se află lângă marile străzi, iar cine trece pe acolo și vrea să cumpere un miel îl obține imediat tăiat sau nu. Așa e în alte țări, fermierii au voie să îi sacrifice în ferme și să îi valorifice, dar la noi, nu avem voie. La noi de obicei se dă o derogare de Paște, când ai voie să tai miei, dar și atunci în anumite condiții.

Totuși trebuie să fim optimiști, fiindcă mâncarea întotdeauna se va căuta. Nimeni nu poate trăi fără hrană, fără carne. Auzim aproape zilnic că cresc prețurile la multe produse alimentare. La 15 lei kg de carne de miel ar fi un preț real”, a concluzionat Mihăescu.

Deși pare surprinzător, ciobanii de la Tim Miorița susțin că un fermier are nevoie de legi bune care să fie în favoare lui și o piață liberă și funcțională, atunci nu ar avea nevoie nici de subvenții.

”E umilitor să ai sute de oi și să aștepți ca milogul statul român să îți dea subvenția să te simți salvat și te bucuri că nu ți-ai închis ferma. Dacă l-ar lăsa pe cioban să își facă treaba să se ocupe de propria afacere și să fie legi în favoarea lui și o piață bună, el nu ar avea nevoie de subvenție. Mie să îmi plătești produsul la valoarea lui reală și atât.

În rest știu eu să îmi fac treaba și să îmi valorific oaia și brânza, dar la noi nu ești lăsat liber, nu sunt legi care să îl ajute pe oier să poată funcționa așa cum e normal. Legile sunt făcute împotriva ciobanilor. De aceea suntem în situația în care ne aflăm să existe o mare nemulțumire în rândul fermierilor”, mai spune Gheorghe Mihăescu.

În februarie 2020, el a vândut 1.600 de kg de lână de la 800 de animale la prețul umilitor de 200 de lei. Mihăescu a trebuit să angajeze oameni care să îi tundă mioarele pe care i-a plătit cu 3.000 de lei timp de două zile.

”Înainte de 89, kilogramul de lână era 14 lei acum e un leu sau nu mai are nicio valoare. Trebuie să o arzi sau să o dai gratis să scapi de ea. Iată cum fermierul pierde, fiindcă sunt niște programe prostești, care nu sunt în favoarea oierilor.

Mulți au șmecherit programul de minimis cu documentele în mână. Mai bine ar fi fost ca ministerul să subvenționeze cooperative care să facă procesare la lână, unde fermierul să meargă să își dea direct lâna.

Nu avem voie nici să spălăm lâna și prin urmare nu ai voie nici să o procesezi. Puteam să îi dau foc la lână, dar mă mai costa o canistră de motorină care și aia e scumpă. Lâna are mare valoare și este la mare căutare, dar nu la noi în România”, a mai spus președintele asociației Tim Miorița din Timiș.  

Comentarii

comentarii