Acasă Actualitate Circ fără sfârşit la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

Circ fără sfârşit la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric

442
DISTRIBUIȚI

Mitropolia Banatului a comandat un nou control la Parohia din Fabric şi refuză să dea numele noului paroh…
Surse din cadrul Mitropoliei Banatului susţin că, la acest sfârşit de săptămână, o echipă de control a Mitropoliei va descinde la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric. Obiectul controlului ar fi, în principal, activitatea cantinei sociale din cadrul parohiei. La mijlocul lui martie, aici a izbuncit un scandal uriaş, după ce s-a încercat înlăturarea preotului Mircea Cricovean din parohie. Imediat au ieşit la iveală controalele tendenţioase făcute aici de Protopiatul II. Apoi, preotul Ioan Cosma a făcut un denunţ în care povestea cum a fost obligat de către consilierul economic al Arhiepiscopiei Banatului să semneze un deviz fictiv. Enoriaşii spun că în spatele tututor presiunilor de la Biserica „Sf. Ilie” din Fabric stă intenţia Protopopiatului II de a pune mâna pe clădirea unei foste şcoli ce aparţine lăcaşului de cult. Mitropolia Banatului a răspuns în plin scandal cu un concurs fulger, organizat pentru ocuparea unui nou post de preot la biserica din Fabric. Acesta va deveni şi preot paroh, dar numele lui este încă strict secret. La Biserica „Sf. Ilie” există deja patru preoţi şi un diacon. Consiliul parohial din Fabric a trimis, miercuri, un nou memoriu către Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Documentul a ajuns la Mitropolie, dar nu şi la mitropolitul Banatului. Acesta nu a primit documentul, dar a acceptat să vorbească despre problema din Fabric. Enoriaşii sunt decişi să organizeze un miting de protest în faţa Mitropoliei, dacă solicitările lor nu vor fi acceptate.
Decizie greu de înţeles…
Reprezentanţii Mitropoliei Banatului au luat o decizie fără precedent. Ei nu mai vor să spună nimic oficial despre Biserica „Sf. Ilie” din Fabric. Nici măcar rezultatul concursului fulger pe care l-au organizat pentru aducerea unui nou preot aici. Chiar dacă a promis că va comunica rezultatele concursului miercuri, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului, preotul Marius Florescu, s-a răzgândit. După ce ne-a ţinut o lecţie de morală creştină şi o alta despre mass-media, Florescu a spus că relaţiile între Mitropolie şi Parohia Fabric se vor „reglementa, de acum, doar pe cale internă”. Nu se va mai trasmite niciun detaliu despre Parohia din Fabric. Chiar dacă cele 800 de familii arondate la această biserică aşteaptă cu sufletul la gură să afle numele noului paroh. „De astăzi înainte, relaţia între Mitropolie şi Parohia Fabric se reglementează numai pe cale internă. Nu se mai reglementează prin presă. Informaţii despre Parohia Fabric le puteţi găsi doar pe site-ul Mitropoliei. Dacă cei de la Parohia Fabric vor să continue circul mediatic, nu au decât. Preoţii care declară ceva intră însă sub incidenţa statutului bisericesc”, a spus preotul Marius Florescu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Banatului.
Enoriaşii vor evitarea unui conflict ruşinos pentru biserică
Consiliul Parohial al Bisericii „Sf. Ilie” din Fabric a trimis, miercuri, un nou memoriu către Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Oamenii cer repunerea în funcţia de paroh a preotului Mircea Cricovean şi încetarea presiunilor asupra Parohiei din Fabric. Ei cer şi anularea concursului fulger desfăşurat la începutul săptămânii pentru numirea unui nou paroh. „Înalt Preasfinţia Voastră, credinicioşii Parohiei Fabric vă roagă să anulaţi concursul, pentru a elimina divergenţele iscate, tăind astfel din rădăcină orice posibilitate de dezvoltare a unui conflict greu de controlat şi ruşinos pentru biserică”, se arată în memoriul trimis mitropolitului Corneanu.
ÎPSS Corneanu: „Scandalurile nu fac bine nimănui”
Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu nu a primit încă memoriul ce îi era destinat. A decis însă să vorbească pe scurt despre cazul Fabric, lucru pe care ceilalţi reprezentanţi ai Mitropoliei l-au refuzat. ”Nu am primit încă acest memoriu. Din ce îmi spuneţi că conţine acest memoriu al Consiliului Parohial din Fabric, răspunsul la problemă depinde de decizia Consiliului Eparhial. Evident, va trebui să ţinem cont şi de dorinţa oamenilor şi a credincioşilor din Fabric. Vom vedea ce putem rezolva împreună cu Consiliul Eparhial. Scandalurile nu fac bine nimănui”, ne-a declarat Înalt Prea Sfinţia Sa Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului.
Proteste la Mitropolie
Enoriaşii din Fabric sunt decişi să recurgă şi la alte forme de protest dacă li se va impune un nou preot paroh. „Astăzi (n.r. – miercuri) am depus memoriu. Enoriaşii vor ca duminică, imediat după slujbă, să se meargă la Mitropolie cu steagurile bisericii. Va fi un protest paşnic şi vom merge în fiecare duminică la Mitropolie dacă va fi nevoie”, spune Doru Şoşoi, enoriaşul care de 50 de ani merge, duminică de duminică, la Biserica „Sf. Ilie”. Dănuţ Laţa, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Timiş şi membru în Consiliul Parohial al Bisericii „Sf. Ilie”, nu mai crede într-o rezolvare corectă a conflictului. „Vom face mitinguri de protest, dar ne trebuie aprobare de la primărie. Consiliul Parohial va decide acest lucru. Nu cred însă să putem rezolva foarte multe. Prea Înaltul este marginalizat, toate memoriile trimise ne-au fost anulate de către alţi oameni din conduerea Mitropoliei”, spune Dănuţ Laţa.
 

Comentarii

comentarii