Acasă Sănătate CITOLOGIE ÎN MEDIU LICHID vs. test Papanicolaou simplu?

CITOLOGIE ÎN MEDIU LICHID vs. test Papanicolaou simplu?

DISTRIBUIȚI
Modern medical laboratory equipment

Cronicile Medici’s:

Ambele teste – atât cel conventional cât și cel în mediu lichid – permit diagnosticarea precoce a leziunilor precanceroase ale colului uterin.

Ambele teste sunt eficiente, însă testarea în mediu lichid este mai fiabilă, mai completă şi cu riscuri mult mai mici de erori.

Pentru un plus de siguranță este de preferat efectuarea EXAMENULUI CITOLOGIC ÎN MEDIU LICHID într-un laborator cu experiență, sub supraveghere de calitate ISO 15189.

În prezent, cea mai bună metodă de depistare a leziunilor precanceroase ale colului uterin este examenul citologic Papanicolaou. Testul Papanicolau are rolul de a depista celulele anormale care pot progresa spre cancer al colului uterin dacă nu sunt tratate.

Dr. Ioana Lascu, medic specialist anatomie patologică, cu mare experiență pe liniile de citologie în mediu lichid la laboratoarele Clinicilor Medicis, ne răspunde la câteva întrebări legate de prevenția cancerului de  col uterin la femei si testele Papanicolaou.

Care sunt metodele prin care se poate efectua un test Papanicolaou?

Testul Papanicolaou se poate efectua prin două metode: metoda convenţionalăşi cea în mediu lichid. Metoda convenţională presupune ca proba să fie imediat plasată pe lamăşi fixată. Metoda în mediu lichid presupune ca proba să fie introdusăîntr-un flacon care conţine un mediu special şi trimisăcătre laborator pentru procesare.

Cum se prelucrează probele pentru citologia cervico-vaginalăîn mediu lichid?

Cu ajutorul unei periuţe speciale se recoltează celule de la nivelul colului uterin. Acestea sunt transferate într-un recipient cu mediu de transport. Celulele dispersate în acest mediu sunt separate prin centrifugare sau filtrare, apoi sunt transferate pe o lamă de sticlăîntr-un strat subţire (monostrat). Lamele sunt colorate, montate si examinate la microscop.

Care sunt avantajele citologiei în mediu lichid?

În cazul citologiei in mediu lichid celulele sunt fixate imediat în mediul de transport, astfel că detaliile celulare şi nucleare sunt mult mai bine păstrate.

Toate celulele epiteliale recoltate rămân în flacon şi ajung în laborator.În cazul metodei convenţionale, 80% din celulele recoltate rămân pe periuţăşi nu ajung pe frotiu. Un eşantion reprezentativ este pregătit pentru evaluarea citologică. La nevoie se pot realiza mai multe frotiuri din materialul recoltat.

În timpul prelucrarii probei sunt înlăturaţi cei mai mulţi factori de obscurare (sange, celule inflamatorii) şi se obţine un fond clar. Se realizează un frotiu alcătuit dintr-un singur strat de celule uniform distribuit, concentrat într-o zonă mică, facilitând interpretarea;

Un avantaj semnificativ il reprezintă faptul că scade numărul de probe care trebuie repetate deoarece sunt nesatisfăcătoare. Studiile arată că procentul de specimene nesatisfăcătoare (cauzate de sângerări, infecţii sau de numărul redus de celule descuamate) se reduce de la 10% la 2% în cazul utilizării citologiei în mediu lichid faţă de citologia convenţională.

De asemenea, din acelaşi flacon se pot efectua şi alte teste, cum ar fi testarea HPV.

Concluzii

Indiferent de metodă, pentru orice femeie testul Papanicolau trebuie să facă parte din controlul anual,deoarece atunci când este efectuat în cadrul unui program regulat de screening şi este asociat cu o urmărire adecvată, acesta poate reduce mortalitatea prin cancer de col uterin cu până la 80%.Pentru un plus de siguranță este de preferat efectuarea EXAMENULUI CITOLOGIC ÎN MEDIU LICHID într-un laborator cu experiență, sub supraveghere de calitate ISO 15189.

Comentarii

comentarii