Acasă Actualitate Ciudanoviţa – capătul lumii !

Ciudanoviţa – capătul lumii !

435
DISTRIBUIȚI

Localitatea cărăşeană Ciudanoviţa arată ca după un război nuclear. Este ciudat faptul că tocmai lipsa radiaţilor a pustiit oraşul. În urmă cu 20 de ani, aici locuiau peste 12.000 de oameni. Astăzi au mai rămas puţin peste 700. Locuitorii au început să plece în momentul în care mina de uraniu a fost închisă. În momentul de faţă, în Ciudanoviţa mai sunt doar 720 de oameni, care trăiesc cu grija zilei de mâine. Unii, mai norocoşi, au reuşit să se angajeze la primăria din localitate sau la cele două magazine care mai funcţionează în momentul de faţă în Ciudanoviţa.

“Toată viaţa am lucrat doar la mina de uraniu”

Vasile Ion a lucrat la Ciudanoviţa mai bine de 15 ani. Acum, însă, a fost nevoit să părăsească localitatea pentru că nu mai avea un serviciu şi nu mai avea din ce trăi. “Am lucrat la Mina de Uraniu de la Ciudanoviţa, 15 ani şi câştigam un salariu decent, din care puteam să asigur un trai decent familiei mele. Acum, însă, am fost nevoit să plec cu întreaga familie înapoi acasă, în Moldova, de unde plecasem în urmă cu 15 ani pentru a-mi face un rost în viaţă. Am vorbit deja cu fraţii mei de acasă şi mă aşteaptă. Sper ca acolo să găsesc o slujbă şi să scap din impasul financiar în care mă aflu,” spune unul dintre oamenii care şi-a dedicat aproape întreaga viaţă Minei de Uraniu de la Ciudanoviţa

“Am vândut apartamentul în care locuiam, cu 1.000 de euro”

Ilie Muşat a locuit în Ciudanoviţa aproape 25 de ani. Pe vremea aceea, spune bărbatul, toată lumea o ducea bine, acum, însă, mai toţi oamenii de aici mor de foame. ”Mi-am vândut apartamentul cu 1.000 de euro, pentru că nu mai aveam un serviciu şi am plecat la socrii mei, la Reşiţa, în speranţa unui trai mai bun. După o viaţa întreagă de muncă, am luat-o de la zero, de fapt, mint: am în buzunar 1.000 de euro, banii pe care i-am obţinut în urma vânzării apartamentului în care am locuit o viaţa. Nici măcar nu ştiu ce să fac cu aceşti bani”, spune Ilie Muşat. În momentul de faţă, Ciudanoviţa arată ca după război, asta pentru că la fiecare pas poţi observa numai clădiri abandonate, care stau să se prăbuşească. În ultimii ani, nimeni nu s-a încumetat să investească niciun ban în Ciudanoviţa, asta chiar dacă primăria de aici oferă mai multe facilităţi celor care vor să creeze locuri de muncă în această zonă.

Comentarii

comentarii