Acasă Actualitate CJ Timiş vrea să fi acţionar la Aeroportul Timişoara şi cere demisia...

CJ Timiş vrea să fi acţionar la Aeroportul Timişoara şi cere demisia secretarului de stat Pistru

DISTRIBUIȚI

Consilierii judeţeni s-au întâlnit luni într-o şedinţă extraordinară privind subiectul Aeroportului Internaţional Timişoara şi intenţia Ministerului Transporturilor de a realiza o fuziune între aeroportul din Timişoara şi cel din Arad. Consiliul Local Timişoara a refuzat această fuziune cerând lămuriri suplimentare, deoarece scrisoarea secretarului de stat Eusebiu Pistru era una care nu lămurea deloc problema, ba din contră, a lăsat foarte multe semne de întrebare, fapt pentru care i s-a şi cerut demisia printr-o scrisoare semnată de cei care au participat la dezbaterea pe tema aeroportului de la Primăria Timişoara săptămâna trecută. Demisia i s-a cerut-o şi în plenul consiliului judeţean de luni, fiind votată ca punct separat de către consilierii PNL, PSD şi PNŢCD. Consilierii au votat până la urmă forma propusă de Alianţa DA şi PSD a hotărârii în care se cere participarea Consiliului Judeţean Timiş ca acţionar la aeroportul Timişoara şi stabilirea unei strategii clare în ceea ce priveşte fuziunea cu aeroportul din Arad. Mai mult, s-a propus ca aerportul să fie unul regional (cum şi este de fapt deoarece deserveşte locuitorii din regiunea Vest) şi să fie invitate şi consiliile judeţene din Caraş-Severin şi Hunedoara la discuţii. Până acolo însă s-a stabilit o comisie ce va participa la discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) de miercuri de la Aerportul Internaţional Timişoara (AIT), formată din preşedintele CJ Timiş şi cei doi vicepreşedinţi.

“Din păcate atmosfera a fost înveninată de căttre secretarul de stat Eusebiu Pistru care ori nu a ştiut ori a minţit”
Practic prin acest vot consilierii judeţeni şi-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuţie şi punerea în aplicare a hotărârii CJ Timiş din 2006 prin care se cerea ca şi consiliul judeţean să devină acţionar la aeroportul din Timişoara şi chiar discuţia cu celelalte consilii judeţene din Regiunea Vest. “Lucrurile astea trebuie să fie discutate la nivel tehnic. Din păcate atmosfera a fost înveninată de căttre secretarul de stat Eusebiu Pistru care ori nu a ştiut ori a minţit. Trebuie să solicităm un studiu de oportunitate înainte de fezabilitate. Trebuia ca la consiliul regional de dezvoltare, ce a avut loc acum două săotămâni la Arad, să se discute acest subiect şi cu ceilalţi doi preşedinţi de consilii judeţene”, a spus consilierul judeţean PNL Viorel Coifan.

Consilierii i-au cerut demisia lui Pistru (minus PD-L)
Consilierii judeţeni au fost de acord cu punctele propuse de PNL, PNŢCD şi PSD în unanimitate. Un punct în care unanimitatea nu s-a mai păstrat a fost cel referitor la cererea demisiei secretarului de stat Eusebiu Pistru. “Nu putem fi de acord cu punctul cinci de demitere a secretarului de stat Eusebiu Pistru. Chiar dacă dezaprob public modul în care a fost prezentată scrisoarea şi modul în care s-a încercat a se depăşi paşii. Nimeni nu are voie să forţeze o decizie fără a se parcurge paşii corecţi. Nu suntem de acord să-i cerem demisia. Am avut de n ori colabărări bune cu domnia sa”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc. Aşa că ultimul punct cu demisia secretarului de stat a fost votat de toţi consilierii minus PD-L.

“De ce nu mergem normal pe o descentralizare prin care acest aeroport să fie transferat comunităţii locale”
Consilierul judeţean Marius Cârceie (PNŢCD) a pus o altă problemă: “De ce nu mergem normal pe o descentralizare prin care acest aeroport să fie transferat comunităţii locale şi după aia cele două comunităţi să discute această posibilitate de creare a acestei companii”, a spus Marius Cârceie. De asemenea, consilierul judeţean Marius Cârceie i-a spus preşedintelui CJ Timiş Ostaficiuc că “a dezinformat” deoarece şi-a schimbat declaraţiile de la o zi la alta. “Luni am stat de vorbă cu domnul Berceanu. Mi-a explicat foarte clar că cele două aeroporturi merg cum erau la ora actuală, am făcut declaraţia că nu se întâmplă nimic. Având în vedere că totuşi lcururile continuau, am discutat cu secretarul de stat domnul Anton şi i-am solicitat să provoace o întâlnire tehnică vizavi de această discuţie care preocupa comunitatea din judeţul Timiş. O dată cu această discuţie tehnică acest subiect să aibă o soluţie. Aceasta este explicaţia declaraţiei din 2 septemnbrie şi solicitarea MTI a acestei întâlniri de miercuri. Să aibă un final tehnic, nu politic. Tot spectrul politic este de acord să apară integrarea comunităţii locale în managementul AIT”, a spus Ostaficiuc.

“De ce Bucureştiul vrea să ne hotărască soarta noastră… a câta oară?”
S-a pus şi problema ca MTI să dea Timişului şi Timişoarei 80 la sută din Aeroportul Internaţional Timişoara (atât cât are MTI din aeroportul din Timişoara). “Devenim şi noi proprietari, avem şi noi patrimoniu, şi atunci împreună cu celelalte consilii judeţene hotărâm noi pe plan local. De ce Bucureştiul vrea să ne hotărască soarta noastră… a câta oară?”, a spus consilierul judeţean Adrian Negoiţă (PSD).

Comentarii

comentarii