Acasă Actualitate CJ Timiș a reușit extinderea capacității stației de prelucrare a levigatului de...

CJ Timiș a reușit extinderea capacității stației de prelucrare a levigatului de la deponeul Ghizela

DISTRIBUIȚI

Cu o investiție de câteva milioane de lei, Consiliul Județean Timiș a extins capacitatea de lucru al stației care se ocupă cu prelucrarea levigatului care rezultă din depunerea deșeurilor la Ghizela. Timișul era pasibil de a fi amendat din cauza faptului că acest levigat nu era tratat corespunzător. În acest moment, la Ghizela există cea mai modernă stație de tratare a levigatului di România.

”A venit momentul să vă anunț că, în momentul de față, județul Timiș are, la Deponeul de la Ghizela, cel mai modern și eficient sistem de tratare a levigatului din România, cu o capacitate mai mult decât suficientă pentru a trata corespunzător această substanță nocivă rezultată în urma depozitării deșeurilor pe groapa de gunoi. Nu a fost un proces simplu, dar fiind o prioritate pentru acest mandat, am depus toate eforturile să transform promisiunea în realitate. Pe termen lung, planul este să ne atingem obiectivele și să depozităm din ce în ce mai puțin pe groapa de gunoi.

Dar asta o să se întâmple abia după ce o să reușim să implementăm cu succes sistemul „Plătește pentru cât arunci”, implementând totodată pubela maro pentru deșeuri biodegradabile, modernizând stațiile de sortare și retehnologizând întreg sistemul, crescând astfel calitatea deșeurilor colectate”, a anunțat Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Substanța rezultată în urma depunerii deșeurilor la Ghizela ajunge prin intermediul unei țevi în Bega și dacă nu e tratată poate produce incidente ecologice, chiar internaționale. Moș a prezentat opinia lansată de Oriana Irimia, biolog specializat în managementul deșeurilor și membru al organizației Zero Waste România. Ea explica în 2020 ce consecințe are deversarea levigatului în râul Timiș.

„Deversarea levigatului în albia unui râu este o situație extraordinar de gravă. Gândiți-vă că românul e obișnuit să arunce la gunoi tot ce găsește prin casă, de la ulei uzat și vopseluri până la tratamente pentru păduchi, medicamente sau produse de uz casnic pe bază de clor. Odată ajunse la groapa de gunoi, toate acestea se concentrează într-o singură substanță numită levigat, care devine criminal de toxică. Închipuiți-vă ce înseamnă să deversezi așa ceva într-un râu! Se ajunge la mortalitate piscicolă și la efecte multiple. Nu vorbim de un râu care curge și gata. Poate apa de acolo e folosită la irigat și substanțele acelea ajung în legumele consumate de oameni. Poate fi chiar un incident transfrontalier, pentru că Timișul trece la sârbi și se varsă în Dunăre”, spunea Oriana Irimia.

Comentarii

comentarii