Acasă Actualitate CJPC Timiș a aplicat supermarketurilor 35 amenzi în valoare de 375.000 lei...

CJPC Timiș a aplicat supermarketurilor 35 amenzi în valoare de 375.000 lei și 17 avertismente

DISTRIBUIȚI

În ultimele două luni, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș a verificat, la nivelul județului, 56 unități aparținând lanțurilor de magazine Mega Image, Penny, Profi, Lidl, Auchan, Kaufland și Carrefour, precum și 17 benzinării, în toate au fost găsite nereguli.

Miercuri 30 martie, Mihai Gubandru, inspector șef adjunct, a explicat că, în urma acestor acțiuni, comisarii timișeni au aplicat supermarketurilor 35 amenzi contravenționale în valoare totală de 375.000 lei și 17 avertismente.

Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare: oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor cu deficiențe în valoare de peste 25.000 lei și a fost dispusă sancțiunea complementară de închidere temporară a unității, pe o durată de cel mult 6 luni, pentru 1 magazin. De asemenea, a fost dispusă oprirea temporară prestare servicii pentru o unitate.

La nivelul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Timiș, în perioada 01.01.-28.03.2022 au fost înregistrate 1.478 reclamații.

90 pe domeniul bunuri și servicii alimentare, 342, pe bunuri nealimentare, 986 pe servicii nealimentare și 60 pe servicii financiare.

În perioada 01.01.-28.03.2022, comisarii CJPC Timiș au desfășurat 558 acțiuni de control – ocazionate de tematici de control sau ca urmare a sesizărilor primite de la consumatori. În urma acestora, au fost aplicate 97 amenzi în valoare totală de peste 970.000 lei, 75 de avertismente și au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare de aproximativ 48.500 lei.

Seriile de controale la magazinele marilor lanțuri comerciale și în rețelele de stații de distribuție de carburanți, fac parte din tematici de control naționale, inițiate de președintele ANPC, Horia Constantinescu, și coordonate de directorul general, Paul Anghel, acțiunile avînd în vedere o abordare unitară, la nivel national, a modului de a verifica felul în care sunt respectate prevederile legii în domeniul protecției consumatorilor de către operatorii economici care li se adresează, pe piață.

Sancțiunile pe benzinării (inclusiv magazinele care funcționează în incinta acestora) au cuprins 22 amenzi contravenționale în valoare totală de 189.000 lei și 8 avertismente.

Acestora li se adaugă următoarele măsuri complementare: oprire  definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a unor produse în valoare de peste 6.000 lei; oprire temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru  o unitate și 2  măsuri de încetare a practicii incorecte.

CJPC Timiș mai amintește pe cele mai frecvente nereguli constatate de inspectori:

comercializarea unor produse în afara termenului de valabilitate; comercializarea unor produse congelate neconforme (produse cu culoarea modificată și cu acumulări de gheață în ambalaj);

comercializarea unor fructe și produse din carne cu modificări organoleptice evidente și urme de mucegai; nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea preparatelor (de exemplu, unele vitrine cu masă caldă nu asigurau temperatura minimă de +60 grade C, necesară sau unele pentru răcire, care depășeau valoarea de 4-8 grade C conformă).

De asemenea, mai amintește despre utilizarea unor spații de depozitare neigienizate, comercializarea unor mărțișoare din argint, fără a deține autorizație pentru comerțul obiectelor din metale prețioase,  comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat.

Inspectorii au mai constatat nerespectarea temperaturilor de depozitare la produsele alimentare comercializate în spațiile frigorifice, conform cu indicațiile producătorului, comercializarea unor produse fără a avea pe etichete informațiile în limba română, comercializarea unor produse nealimentare fără a oferi consumatorilor certificate de garanție sau cu certificat de garanție neactualizat;

comercializarea unor butelii cu coroziuni pe suprafața extinsă, rugină, cu guler de protecție rupt, comercializarea unor măști neconforme,  nerespectarea condițiilor de depozitare și  practici comerciale incorecte.

Cu prilejul conferinței de prezentare a rezultatelor, prefectul Mihai Ritivoiu, prezent la eveniment, le-a cerut comisarilor să manifeste înțelegere față de micii agenți economici aflați la prima abatere şi să se concentreze pe îndrumare, nu neapărat pe amenzi, dacă e vorba de abateri minore care nu dăunează sănătății.

”Pe de altă parte, am solicitat zero toleranță la abuzurile marilor jucători de pe piață, care ştiu bine ce fac când încalcă drepturile noastre”, a spus Ritivoiu.

Comentarii

comentarii