Acasă Actualitate CJSU a extins lista localităților din Timiș cu restricții suplimentare, după ce...

CJSU a extins lista localităților din Timiș cu restricții suplimentare, după ce au fost depășite pragurile de 1,5 sau 3 cazuri la mia de locuitori

9248
DISTRIBUIȚI

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, pe 20 octombrie, să extindă restricțiile și alte localități din Timiș, după ce acestea au trecut fie de pragul „galben” de 1,5 cazuri la mia de locuitori, cumulat pentru ultimele 14 zile, fie de cel „roșu”, de 3, în aceeași unitate de măsură. Hotărârea se aplică începând chiar de astăzi, pe o durată de 14 zile pentru localitățile incluse acum pe listă. Cele prezente dinainte pe listă scapă de restricții la împlinirea a 14 zile de la includere. x

„Subprefectul Mircea Băcală  a convocat astăzi o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.  În cadrul acestei ședințe  s-a aprobat o modificare a anexelor care cuprind listele localităților cu rata de infectare peste 1,5/1000 de locuitori și, respectiv,  cu rata de infectare peste 3/1000 de locutori din cadrul Hotărârii privind instituirea măsurii de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV – la nivelul județului Timiș, din data de 12 octombrie. Modificările au fost făcute având în vedere situația epidemiologică actuală de la nivelul județului Timiș”, transmit reprezentanții Prefecturii Județului Timiș.

Unitățile care, la ora actuală, au depășit 1,5 cazuri la mia de locuitori sunt: Timișoara – 2,79, Gătaia – 1,80, Sânnicolau Mare – 2,19, Banloc – 2,25, Beba Veche – 1,94, Bethausen –  2,44,  Comloșu Mare – 1,63, Coșteiu-1,76,  Curtea – 1,55, Dudeștii Vechi – 2,50, Iecea Mare –  2,37, Moșnița Nouă – 2,66, Orțișoara – 1,68, Pișchia-2,40, Remetea Mare – 2,42, Săcălaz – 2,54, Sânmihaiu Român – 2,20, Saravale – 2,30, Secaș –  1,53, Variaș –  2,09.

Cele cu rata de peste 3 la mia de locuitori sunt: Buziaș – 3,85, Dudeștii Noi – 3,81,Dumbrăvița – 3,82, Foeni – 7,98, Ghiroda – 4,13, Giroc –  3,76, Jebel – 4,47, Pesac – 4,47, Sânandrei – 3,24, Șandra – 3,19. În cazul acestora, consideră DSP Timiș, încă nu se impune carantina, fiind vorba mai degrabă de cazuri izolate, de obicei în focare, nu de o transmite comunitară generală.

În continuare se mențin aceleași restricții: se limitează accesul în incintele restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, instituțiilor de cultură sau agențiilor de jocuri de noroc, dacă rata de infectare este între 1,5 și 3, sau se interzice complet, dacă depășește a doua valoare. Cluburile și barurile rămân închise peste tot, iar evenimentele publice se pot desfășura limitat, doar dacă nu s-a depășit pragul de 3 cazuri/1.000 de locuitori/14 zile. Masca, de asemenea, devine obligatorie în toate spațiile publice deschise sau închise, în localitățile cu rata peste 3, și doar în cele unde se formează aglomerații, unde rata este sub acest prag.

Inițial, pe 12 octombrie, erau impuse noi restricții doar în Timișoara și alte 26 de localități, unde era depășit doar pragul de 1,5. Acum avem 20 de localități cu rata de infectare între 1,5 și 3, dar și alte 10 cu rată de peste 3. Reamintim prevederile hotărârii privind instituirea măsurii de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV–2 la nivelul județului Timiș:

„Art. 1. (1) Pe întreg teritoriul județului Timiș rămâne instituită obligativitatea purtării măștii de protecție, pe toată perioada stării de alertă, în spațiile publice deschise, astfel încât să acopere nasul și gura, respectiv: pe o rază de 50 m de intrarea în perimetrul unităților de învățământ, în piețe comerciale, târguri, oboare, piețe de vechituri, piețe agroalimentare, zone de așteptare, cozi formate la intrarea în diverse instituții și societăți comerciale, stații de transport public, peronul gărilor, autogări, aeroport, în punctele de trecere a frontierei, exteriorul obiectivelor turistice, grădini de vară, festivaluri publice și private, evenimente culturale publice și private și manifestări publice, ceremonii religioase, slujbe și rugăciuni colective, în zonele de promenadă aglomerate incluzând centrele pietonale ale localităților și falezele (malurile râurilor) din interiorul localităților, parcările și zonele de agrement adiacente centrelor comerciale și mall-uri. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

(2) Se instituie în sarcina administratorilor/proprietarilor de spații publice deschise prevăzute la alin 1. afișarea la loc vizibil a informațiilor privind obligativitatea purtării măștii de protecție în aceste spații.

(3) Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție sanitară astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice deschise, pe o perioadă de 14 zile în unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori. Obligativitatea se instituie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Art.2. (1) Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrative teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

(2) Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, se desfășoară astfel:

– fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, și în intervalul orar 06.00-23.00, în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori,

– fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori

– doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități, în unitățile administrative teritoriale unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

(3) În situația în care activitatea operatorilor economici prevăzuți la alin. 1 și alin.2 este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective.

(4) Se suspendă activitatea barurilor, cluburilor și discotecilor.

Art.3. Activitățile cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului astfel:

până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori,

până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din unitățile administrativ teritoriale este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, conform anexei 2,

Este interzisă activitatea la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Art. 4. Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleiași familii sau reprezintă grupuri de până la 3 persoane.

Organizarea şi desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt, precum şi cu purtarea măștii de protecție. Activitățile sunt interzise la nivelul unităților administrativ teritoriale unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor este mai mare de 1,5/1.000 de locuitori.

Art. 5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în unitățile administrativ teritoriale unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din în unitățile administrativ teritorială este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.

Art. 6. În unitățile administrativ teritoriale unde a fost depășit pragul de 3/1000 de locuitori se suspendă pe o perioadă de 14 zile activitatea din piețele comerciale (cu excepția piețelor agroalimentere) târguri și oboare.

Art. 7. Direcția de Sănătate Publică a județului Timiș, calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile și prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiș, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în prezenta hotărâre”.

Comentarii

comentarii