Acasă Administraţie CJT, Aerodromul Cioca: Eveniment posibil da, regulament sigur nu

CJT, Aerodromul Cioca: Eveniment posibil da, regulament sigur nu

700
DISTRIBUIȚI

Consiliul Județean Timiș s-a reunit pentru a stabili modificări ale regulamentului de utilizare a ce ar trebui să fie Aerodromul Cioca. Acesta, situat pe Calea Torontalului, km 3, are nevoie de o pistă certificată pentru a fi catalogat, legal, drept aerodrom. Consilierul județean, Viorel Coifan, spune că pista are deja infrastructura necesară, dar doar pentru aeronavele cu o greutate de până la 500 kg, certificarea existând încă din 1941. După normele actuale, însă, aceasta ar trebui să fie certificată pentru aeronavele de până la 5700 de kilograme.

Discuțiile au fost pornite de dorința Agenției Spațială Române de a organiza un eveniment împreună cu Agenția Spațială Europeană pe aerodrom. Virgiliu Pop, de la ASR, spune că acest tip de activitate a mai avut loc și este dedicată în special elevilor de liceu, iar agenția are nevoie de Aerodromul de la Cioca pentru acesta. Finanțarea evenimentului vine de la Universitatea de Vest Timișoara, care va găzdui și îndruma participanții. Vor participa, aproximativ, 70 de participanți din toată țara, iar accesul pentru alte persoane interesate va fi gratuit. Acum 4 ani, același tip de eveniment a mai avut loc pe același aerodrom, atunci trecându-se peste lacunele regulamentului.

Amendamentele propun posibilitatea închirierii gratuite a aerodromului, încadrarea suprafeței pistei aerodromului în categoria „asfaltată/ betonată” pentru a fi certificată și posibilitatea modificării regulamentului în orice moment de CJT. Având în vedere că deja există procese cu Primăria sau Politehnica pentru terenuri din domeniul public care sunt date gratuit spre închiriere, mai mulți membri ai consiliului nu doresc să mai fie adăugat încă unul. Este de menționat și faptul că, în acest moment, aerodromul nu face parte din infrastructura de apărare obligatorie.

Reglementările pot afecta și alte aspecte din activitatea județeană. Suprafața oficială a Timișului este de 437.000 km2. După certificarea mai multor astfel de terenuri, suprafața reală, ar putea crește cu 7-8 hectare. Totuși, regulamentul încă are nevoie să fie completat, în acest moment având doar trei pagini. Viorel Coifan a propus amânarea până săptămâna viitoare pentru comisiile de specialitate, dar susține aprobarea amendamentelor pentru a putea fi desfășurat evenimentul.

Proiectul nu a trecut din cauza lipsei de rigoare a regulamentului, dar acesta va fi discutat săptămâna viitoare. Evenimentul, totuși, cel mai probabil va avea loc, iar după discuțiile cu comisiile de specialitate se dorește evitarea situațiilor de acest fel.

Comentarii

comentarii