Acasă Actualitate CJT are documentația DALI pentru reabiitarea Castelului Huniade. Lucrările efective, în valoare...

CJT are documentația DALI pentru reabiitarea Castelului Huniade. Lucrările efective, în valoare de 185 de milioane

DISTRIBUIȚI

185 de milioane de lei sunt necesare pentru ca cea mai veche clădire din Timișoara, Castelul Huniade, să fie reabilitată, se arată în documentația tehnică și studiul DALI, aprobate miercuri în plenul Consiliului Județean Timiș. Dosarul a ajuns în sfârșit la Timișoara, la aproape un an de zile de la realizarea sa de către Institutul Național al Patrimoniului.

Plenul Consiliului Județean Timiș a aprobat în ședința de miercuri documentația tehnico-economică, faza D.A.L.I. și principalii indicatori tehnico-economici ai proiectului de investiție publică ,,Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Național al Banatului”.

Acum urmează partea dificilă, obținerea banilor necesari operațiunii. Și vorbim despre o sumă imensă, conform studiului realizat suma necesară este de 185 de milioane de lei, cu TVA inclus. De asemenea, proiectul tehnic mai precizează că proiectarea efectivă va dura cinci luni, iar lucrările trei ani. Deci nici nu se pune problema deschiderii Muzeului Banatului în vechiul sediu în cursul anului viitor.

În documentația aprobată se precizează se vor executa o serie de lucrări, acestea afectând întreg castelul: modificare pe o zonă limitată a fundațiilor realizate cu ocazia lucrărilor anterioare de intervenție structurala din corpul N-V;  injectarea cu suspensii auto-întăritoare a terenului de fundare de sub toți pereții structurali pe ambele fețe ale acestora;  realizarea unui sistem de centuri de beton armat la nivelul fundațiilor existente; radier de beton armat pe zona culoarelor dinspre curtea interioară; injectarea umpluturii (emplectonului) din zidăriile istorice existente; consolidare a pereților de zidărie existenți, planșee din bolți de zidărie, planșee de lemn;  închideri și deschideri de goluri în pereții structurali; lifturi interioare cu structură metalică; compartimentări noi în pod, cu structură metalică; repararea învelitorii construcției, inclusiv refacerea sistemului de jgheaburi și burlane; reparare sau refacere a trotuarului perimetral;  repararea, restaurarea și refacerea fațadelor; lucrări de arhitectura (interioare si exterioare).

Comentarii

comentarii