Acasă Actualitate Clădirea Operei Naţionale Române Timişoara va fi consolidată, nu doar “estetizată”, spune...

Clădirea Operei Naţionale Române Timişoara va fi consolidată, nu doar “estetizată”, spune primarul Nicolae Robu

DISTRIBUIȚI

Experţii au decis că Opera Naţională Română din Timişoara are nevoie de lucrări de consolidare a clădirii, nu doar de estetizare a faţadelor.

“Se va analiza fiecare placă de travertin în parte şi se va păstra ceea ce este în stare bună şi se va înlocui ceea ce trebuie înlocit. Sunt operaţiile cele mai delicate. În rest, se face restaurare completă, inclusiv cu consolidare. De aceea s-a întârziat foarte mult, pentru că până la urmă s-a cerut consolidare. S-au cerut expertize şi operaţia cea maa grea care se face este cea de consolidare a clădirii. Nu se face nicio modificare de aspect, rămân balconul şi faţada aşa cum sunt”, a declarat Nicolae Robu.

Edilul a adăugat că dacă se va constata că cele două statui care au fost iniţial pe faţadă sunt într-adevăr în nişele lor dar acoperite cu travertin, ele vor fi dizlocate şi se va decide de comun acord cu cei de la Comisia de Monumente ce se întâmplă cu ele. O soluţie ar fi să fie puse simetric faţă de poartă pe piedestaluri, dar este prematură o pronunţare în momentul de faţă.

La sfârşitul lunii septembrie, primarul Nicolae Robu anunţa că urmează lucrări care preced reabilitarea propriu-zisă a faţadelor Operei din Timişoara şi care se numesc “suplimentare”. Cu acestea va începe refacerea clădirii, înlocuirea bucăţilor de travertin degradate şi ceea ce mai este necesar pentru a nu pune în pericol trecătorii şi pentru a nu apărea în anul 2021, cu clădirea nr.1 a Culturii Capitalei Culturale Europene, deteriorată în exterior.

Această fază a şantierului care va dura 12 luni costă bugetul local 3,9 milioane de lei, fără TVA, executant fiind firma Alex Dia Construct.

“Am semnat contractul pentru lucrări suplimentare de lucrări ale faţadei la Palatul Operei, Palatul Teatrelor, Palatul Culturii. Sunt lucrări care trebuie făcute înainte de reabilitarea totală a imobilului. Totul a durat foarte mult până la acest stadiu. Trebuie ca anul 2021 să ne prindă cu această clădire emblematică a Timişoarei reabilitată, cu travertinul schimbat, întrucât este un adevărat pericol public”, a spunea atunci primarul Nicolae Robu.

Comentarii

comentarii