Acasă Administraţie Clădirile unităților de învățământ din Timiș încă au probleme, în pragul începerii...

Clădirile unităților de învățământ din Timiș încă au probleme, în pragul începerii noului an școlar

DISTRIBUIȚI

Deși se apropie începutul de an școlar, clădirile în care elevii vor urma să studieze încă au probleme. Pentru a face ultimele verificări și a da recomandări, ISJ Timiș și-a trimis toți inspectorii disponibili să verifice stadiul de pregătire al unităților de învățământ din județ. În anul școlar 2019-20 vor funcționa 580 de școli de stat și 28 de unități private. Controalele asupra instalațiilor sanitare au arătat că șase unități nu sunt autorizate să funcționeze.

La controalele efectuate împreună cu Direcția de Sănătate Publică, începute în 7 august, s-a verificat starea clădirilor: igienizarea, alimentarea cu apă potabilă, gestionarea resturilor, existența substanțelor dezinfectante, pregătirea cadrelor didactice și auxiliare și starea alimentelor vândute în unități, unde este cazul. S-au descoperit opt unități care nu pot primi aviz, două dintre acestea s-au și desființat, una primind, între timp, autorizațiile. Au fost găsite 11 cantine cu probleme, una fiind închisă din cauza deficiențelor prea mari. De-a lungul anului școlar trecut, în 13 cantine au avut probleme depistate în urma controalelor DSVSA. Aici s-au verificat condițiile de păstrare, de transport și de ambalare ale alimentelor.

Și ISU a găsit probleme în urma verificărilor. În cele 131 de verificări pentru acordarea avizelor de funcționare. Dintre unitățile verificate, 85 nu sunt sigure în cazul incendiilor. S-au acordat peste 60 de avertismente și 3 amenzi. În 60 de clădiri nu s-au realizat modificări de la ultimul control, dar 25, în schimb, au obținut avziul de această dată. Totuși, ISU transmite că toate clădirile sunt asigurate, într-un fel sau altul, în cazul situațiilor de urgență.

Prefectul Eva Andreaș a reamintit, în colegiu prefectural, de întâlnirile din trecut privind obținerea avizelor pentru siguranța în cazul incendiilor. Printre unitățile din Timișoara și zonele periurbane care nu au autorizație se regăsesc: Colegiul Național „C.D. Loga”, Liceul Electrotimiș, Liceul „Bartok Bela”, Liceul „Grigore” Moisil, Liceul Teologic Baptist, Colegiul „Dimitrie Leonida”, Grădinița nr.36, Grădinița „Troița”, Liceul „N. Lenau”, Liceul „W. Shakespeare”, Grădinița nr.26, Școala generală nr.30 și școlile din Dumbrăvița, Săcălaz Beregsău Mare, Beregsău Mic, Giroc, Moșnița Nouă, Moșnița Veche, Giarmata și Remetea. Unele au început demersurile de intrare în legalitate, altele nici măcar nu au încercat.

Pentru rezolvarea problemelor măcar la liceele de prestigiu din Timișoara, prefectul a solicitat primarului Nicolae Robu o întâlnire. Eva Andreaș spune că întâlniri de acest tip se vor organiza cu toți primarii localităților unde există probleme cu clădirile unităților de învățământ.

Comentarii

comentarii