Acasă Actualitate Clarificări așteptate de fermieri și petroliști privind explorarea petrolieră

Clarificări așteptate de fermieri și petroliști privind explorarea petrolieră

DISTRIBUIȚI

În Camera Deputaților se află în procedură de adoptare un proiect de lege care amendează Legea petrolului.

Proiectul a fost deja adoptat în Senat. El a intrat și pe ordinea de zi în plenul Camerei Deputaților, de unde a fost retrimis pentru raport suplimentar la Comisii.

Ce presupun amendamentele? În cadrul procesului de dezbatere din Camera Deputaților au fost înregistrate mai multe amendamente, care clarifică aspecte cruciale pentru derularea activităților de explorare petrolieră onshore.

Astfel, pentru derularea acelor operațiuni de explorare petrolieră care nu presupun realizarea de construcții și nici limitarea dreptului de proprietate privată pe o perioadă mai lungă de timp, legislația existentă nu prevede în clar drepturile și obligațiile proprietarilor de terenuri din perimetrele concesionate, și pe cale de consecință nici ale operatorilor.

Ca atare, în ultimii ani au apărut întârzieri și blocaje ale activității de explorare petrolieră, generate de interpretări diferite ale legislației.

Legea Petrolului datează de acum 16 ani, respectiv din anul 2004, nefiind actualizată de la momentul adoptării și ca atare nu ține cont de realitatea și provocările la zi ale acestui domeniu.

Explorarea resurselor de petrol si gaze naturale este o activitate esențială pentru statul român, cu beneficii nu doar economice și sociale, dar și strategice, prin susținerea securității energetice a României.

Inclusiv în cadrul proiectului Green Deal de la nivel european se are în vedere, conform unor amendamente adoptate recent în Comisia de specialitate din Parlamentul European susținerea dezvoltării de proiecte de gaze naturale, în vederea reducerii emisiilor de CO 2 .

Este important ca România să își cunoască rezervele de resurse minerale tradiționale și să le poată accesa. Iar pentru ca acest lucru să se realizeze este nevoie de claritate și condiții de predictibilitate pentru operațiunile de explorare petrolieră onshore.

Clarificările aduse de noul proiect legislativ ar fi și în avantajul proprietarilor de terenuri și fermierilor, care ar ști exact cerințele ce trebuie îndeplinite de operatori, respectiv condițiile și mecanismul de despăgubire pentru orice afectare a culturilor agricole.

Iar lipsa acestor clarificări reduce interesul investitorilor pentru operațiunile de explorare, mai ales în condițiile prețurilor extrem de scăzute ale gazelor naturale și petrolului. Fără adoptarea amendamentelor, România riscă să se confrunte cu același blocaj care se manifestă deja și pe zona de offshore, în Marea Neagră.

Sursa: evz.ro

Comentarii

comentarii