Acasă Eveniment Clădirea veche de 300 de ani a Clinicii de Oftalmologie Timişoara –...

Clădirea veche de 300 de ani a Clinicii de Oftalmologie Timişoara – un pericol pentru pacienţi

1464
DISTRIBUIȚI

Cluburile Lions Timişoara şi Lions Club Iris Timişoara vor organiza un bal de caritate, vineri, 19 noiembrie, pentru a ajuta financiar clinica
Una dintre cele mai vechi clădiri din oraş (300 de ani), aflată într-o stare înaintată de degradare, adăposteşte Clinica de Oftalmologie Timişoara, serviciu unic în oraşul de pe Bega. Deoarece construcţia nu are fundaţie, pereţii au căpătat igrasie, ceea ce înseamnă un pericol pentru bolnavii internaţi cu afecţiuni oftalmologice. Prof. univ. dr. Ileana Zolog, şefa clinicii, a declarat, marţi, 16 noiembrie, că din această cauză există posibilitatea permanentă de infecţie a pacienţilor. „Cândva a fost mănăstire-spital. Suntem în secolul XXI şi ne străduim să cosmetizăm clinica cum putem să o facem funcţionabilă”, a spus dr. Zolog.

Nu sunt bani…!

Ambulatoriul de specialitate şi Unitatea de Primire Urgenţe a Clinicii de Oftalmologie a fost ridicată în anii ’60 şi este în subordinea Ministerului Sănătăţii, spre deosebire de restul clădirii, care aparţine Bisericii greco-catolice. Din păcate, resurse financiare nu există pentru reabilitarea construcţiei. Clinica este şi bază de învăţământ. Pe lângă studenţii care învaţă aici, lucrează încă 30 de medici rezidenţi. La acest serviciu apelează zilnic între 80-100 de pacienţi şi, prin urmare, spaţiul este supus uzurii. Personalul medical care îşi desfăşoară activitatea în aceast spaţiu este format din aproximativ 5 asistente, 10-12 medici şi rezidenţi. Necesitatea reabilitării a devenit tot mai mare, după ce s-a decis comasarea serviciului de ambulatoriu şi a serviciului cu paturi (internare). În situaţiile critice, acum, cele două servicii pot colabora mult mai bine şi pacienţii pot fi trataţi mai uşor. Ultima igienizare s-a făcut acum 2 ani, iar punctele sanitare şi coridorul au fost reabilitate în 2005, de către diverse firme de specialitate şi din fondurile spitalului.

Ajută persoanele cu probleme de vedere

Pentru că cea dintâi prioritate a Lions Club International este prevenirea orbirii şi a bolilor oculare, Asociaţia Lions Iris Timişoara s-a alăturat acestui demers şi va organiza Balul de Caritate Lions (19 noiembrie 2010), cu scopul strângerii de fonduri necesare reabilitării Ambulatoriului de specialitate şi a Unităţii de primire Urgenţe din cadrul Clinicii de Oftalmologie Timişoara. Ideea a pornit de la dr. Manuela Buzescu, voluntar al Clubului Lions Iris şi medic în cadrul clinicii. Dr. Buzescu a spus că la clinică vin la tratamente de la pacienţii cu cele mai mici vârste, până la cei mai în etate, de aceea este nevoie de dotare necesară şi de un mediu prielnic de muncă. Criza din Sănătate poate fi astfel atenaută cât de cât, prin acest sprijin financiar din partea Clubului Lions. “Persoanele cu deficienţe de vedere se confruntă cu grele probleme, pornind de la îngrijire, deplasare şi socializare, vederea fiind unul dintre cele cinci simţuri prin care percepem lumea şi realitalitatea ce ne înconjoară. Cluburile Lions Timişoara şi Lions Club Iris Timişoara îşi propun în acest an să sprijine persoanele ce au astfel de probleme şi să ajute integrarea lor în societate”, susţin cele două Cluburi Lions din Timişoara.

Comentarii

comentarii