Acasă Actualitate Călătoriţi cu portofelul electronic

Călătoriţi cu portofelul electronic

DISTRIBUIȚI

Începând cu luna ianuarie 2010, RATT introduce o nouă aplicaţie tarifară –PORTOFEL ELECTRONIC –  reprezentând un număr de călătorii încărcate pe card similare unui număr de bilete de călătorie pe suport de hârtie. Avantajul portofelului electronic  pentru cetăţeni este faptul că aceste călătorii sunt cumulate la valoarea (re)încărcării, iar în momentul validării se consumă călătoria cu preţul corespunzător  contravalorii grupului de transport din care face parte traseul : urban, expres  sau metropolitan.
Portofelul electronic este o facilitate a Cardului ACCES, ce poate fi activată prin punctele de vânzare RATT, independent sau în paralel cu un alt titlu de călătorie, situaţie care este avantajoasă şi comodă atunci când există nevoia de călătorii ocazionale, alături de cele care se efectuează în mod curent. Pentru călătoria unor grupuri de persoane, portofelul electronic permite validarea multiplă, în limita disponibilă pe card (tasta „+” urmată de validarea cardului, cu repetare pentru fiecare călător din grup).

Se poate reîncărca

Portofelul electronic este reîncărcabil. Minimul de călătorii încărcat  pe card este în valoare de  8 lei, reprezentând 5 bilete de câte o călătorie pe linii de transport de tip urban sau 4 călătorii pe linii de transport de tip expres. În situaţia în care pe un card există credit în portofelul electronic, dar şi un abonament, ordinea de consum este următoarea: dacă abonamentul este valabil pe mijlocul de transport în care se validează, validatorul consideră valid abonamentul şi nu reţine contravaloarea călătoriei din portofel. Dacă, însă, abonamentul nu este valabil pe mijlocul de transport, validatorul va reţine contravaloarea călătoriei din portofel. Validarea nu este posibilă dacă valoarea din portofelul electronic este mai mică decât costul unei călătorii (1,6 lei pentru urban sau 2 lei pentru expres şi metropolitan). În acest caz, validatorul emite un mesaj sonor de avertizare si afişează un mesaj de atenţionare privind soldul insuficient. În această situaţie, călătorul nu îşi poate achita călătoria, fiind nevoit sa-si reîncarce portofelul electronic. Validatoarele vor informa, la cerere, situaţia călătoriilor disponibile în portofel (tasta „i”) sau automat,  începând cu momentul din care mai sunt disponibile trei călătorii. Eventualele fracţiuni rămase ce nu se pot utiliza la efectuarea unei călătorii (pe linii urban, expres sau metropolitan) se cumulează cu valoarea achitată în momentul reîncărcării  Portofelului electronic, care trebuie să fie multipli de 1,6 lei. Călătoriile rămase pe cardurile pierdute, distruse, furate etc. se translatează pe carduri noi, care se vor achita la valoarea de 5 lei.

Comentarii

comentarii