Acasă Cultura Călătorind prin UniversDe la cer la pământ

Călătorind prin UniversDe la cer la pământ

DISTRIBUIȚI

Cărtureştiul din Iulius Mall aduce luna şi stelele de pe cer printre rafturile de cărţi, cu ajutorul unei expoziţii de astrofotografie semnată Laurenţiu Alimpie. Expoziţia AstronoMIX va staţiona în constelaţia Cărtureştiului între 19 mai şi 14 iunie. La mijloc de an internaţional al astronomiei, imaginile din librărie ar putea declanşa o reflecţie mai adâncă asupra importanţei noastre pe Pământ.
„Cât de important poate fi ceva foarte, foarte mărunt, care nu poate influenţa lucrurile la scară mare?
De ce ar fi mai important decât, să zicem, un fluture?”, se întreabă retoric fotograful de ceruri.
Deşi ar vrea să privească mai des în stele şi să fotografieze mai mult, timpul şi cheltuielile pe care i le revendică pasiunea îl împiedică uneori pe Laurenţiu Alimpie în demersul său, fiind împiedicat şi de un alt obstacol: poluarea luminoasă.
Explicaţia vine de la fotograf: „Îndeosebi în zonele urbane şi periurbane, cu milioane de waţi aruncate inutil către cer de becurile stâlpilor de iluminat public şi proiectoarele din parcările centrelor comerciale (da, e inutil, ba chiar dăunător, să iluminezi păsările în zbor şi ferestrele oamenilor, care vor suferi astfel de privarea de întunericul necesar pentru un somn sănătos), astrofotografia tinde să devină imposibilă (la fel şi astronomia vizuală).
Lumina stelelor nu mai poate străbate cupolele „toxice” de lumină ale oraşelor”.
Ce caută Laurenţiu Alimpie în stele?
„Omul curios caută, în esenţă, adevărul despre lumea înconjurătoare.
Astronomia ne arată că lumea e, de fapt, mult mai vastă şi mai veche decât dacă ne-am lăsa furaţi de aparenţe imediate. Şi este deosebit de frumoasă. […] Astronomia vizuală are un farmec aparte.
Eu mă gândesc adesea la faptul că atunci când privesc prin telescop, arunc o privire înapoi în timp. Distanţele enorme din Cosmos fac ca un telescop să fie o adevărată maşină a timpului (explicaţie simplă: viteza luminii fiind finită, aproximativ 300.000 km/secundă, un obiect aflat, de exemplu, la 60 milioane de ani-lumină distanţă, ne apare acum aşa cum era în urmă cu 60 milioane de ani – adică pe vremea când  „legea” pe Terra o făceau dinozaurii)”.
Laurenţiu Alimpie este membru al Astroclubului Antares Timişoara. Deviza sa, însuşită de la un astronom american, e : „Somewhere, something incredible is waiting to be known.” (Carl Sagan).

Comentarii

comentarii