Acasă Actualitate Clubul Marile Cărți aniversează, la Timișoara, un an de existență

Clubul Marile Cărți aniversează, la Timișoara, un an de existență

DISTRIBUIȚI

Este o fericită ocazie ca, în toiul atâtor deznădejdi, temeri și emoții negative, după doi ani de pauză impusă desfășurării evenimentelor culturale de anvergură  ̶ mai ales a celor din domeniul cărții  ̶ și cu prilejul aniversar al împlinirii unui an de la înființarea sa aici, la Timișoara, Clubul Marile Cărți, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, să pregătească un frumos cadou iubitorilor de carte, la început de primăvară.

O puternică pledoarie pentru lectura de calitate, deopotrivă cu un mesaj de sinceră implicare și susținere a proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 promite a fi conferința Libertatea și sufletul Europei: Marc Aureliu, Dostoievski, C.S. Lewis ce va avea loc în Sală Barocă a Muzeului Național de Artă Timișoara, în data de 10 martie 2022, de la ora 18:30, cu acces liber și neîngrădit pentru iubitorii de carte și cultură aleasă.

„Într-o vreme în care nu se mai pune accentul pe bogăția sufletească și spirituală, Clubul Marile Cărți cultivă reîntoarcerea la textele fundamentale ale culturii europene. Conferința de la Timișoara se înscrie printre prioritățile și obiectivele noastre majore, fiind în același timp un act de încurajare a lecturii, cât și de susținere, în avanpremieră, a titlului de Capitală Europeană a Culturii din 2023, câștigat pe drept de Timișoara și de timișoreni”, spun reprezentanții ce promit și alte evenimente similare de talie națională organizate aici.

În format online, Clubul a devenit în scurt timp, un fenomen național, organizând până acum peste 80 de evenimente cu mii de vizualizări, transmise și pe canalele de social media dedicate, la care au participat numeroși membri activi sau invitați, ascultându-i și discutând live cu unii dintre cei mai însemnați protagoniști ai scenei academice, culturale și literare de la noi. Dintre aceștia îi menționăm pe Acad. Ioan Aurel Pop, pr. Constantin Necula, pr. Visarion Alexa, Horia-Roman Patapievici, Dumitru Constantin Dulcan, Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Petre Guran, Cătălin Avramescu și mulți alții.

Proiectul Clubului Marile Cărți a luat naștere, după cum ne spune fondatorul său, dr. Mihail Neamțu, din dorința de a redescoperi tihna și intimitatea unei conversații necenzurate despre Dumnezeu, suflet, istorie, cultură și condiția umană. „Împreună cu membrii comunității noastre ne-am dorit să redeschidem cărțile din marea bibliotecă și să îi redescoperim pe acei autori care ne vindecă, ne înțelepțesc și ne inspiră. Cuvintele sunt hrana vieții noastre și sursa fericirii oricărui suflet. Iar Clubul Marilor Cărți a devenit comunitatea oamenilor pasionați de creșterea spirituală, intelectuală și profesională”.

Ni se propune și prin evenimentul din 10 martie să redescoperim sufletul Europei, viu, alert și deștept chiar și în vremuri de restriște, prin prisma operelor a trei autori esențiali, mereu actuali și exemplari: Marc Aureliu (împăratul filozof care a dovedit că un conducător poate fi și un înțelept luminat), F. M. Dostoievski (romancierul genial care s-a opus despotismului autoritar cu prețul condamnării sale la moarte) și C. S. Lewis (savant de renume și scriitor inspirat, în ființa căruia știința și credința au coexistat armonios).

Vor vorbi despre moștenirea pe care ei au lăsat-o marelui canon cultural european și mondial dr. Mihail Neamțu, alături de conf. univ. dr. Lavinia Tec, conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan și conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

În cadrul evenimentului va fi lansată, în premieră națională, și cartea Iisus la Niceea, apărută la editura Clubului sub semnătura lui Mihail Neamțu. Ateism global sau creștinism universal?; Momeala morții și Tânărul pescar: Cum a biruit Mesia răutatea lumii?; Când Isus nu e Hristos. Evanghelia după Liiceanu. Acestea sunt doar câteva dintre temele abordate în rândurile remarcabilei și incisivei apariții editoriale.

Comentarii

comentarii