Acasă Actualitate Cluburile elitiste şi-au dat mâna la Timişoara

Cluburile elitiste şi-au dat mâna la Timişoara

DISTRIBUIȚI

Pact istoric în Banat
Criza a reuşit să reunească până şi cluburile elitiste. S-a întâmplat la Timişoara, unde cluburile Rotary şi Lions au semnat o alianţă istorică pentru capitala Banatului şi pentru timişoreni. Chiar dacă au urmărit mereu aceleaşi scopuri, drumurile lor nu s-au intersectat decât arareori. Orgoliile şi mândria au dispărut, marţi, la Timişoara. Niciodatî, în România, la nivel oficial, cele două cluburi nu au bătut palma. De altfel, sunt puţine locuri în lume unde rotarienii şi lionesii au făcut o alianţă sau au semnat un protocol oficial.

Visul care a prins contur…

Pentru prima oară, cei 3 preşedinţi ai cluburilor Rotary din Timişoara şi cei 4 preşedinţi ai cluburilor Lions au stat la aceeaşi masă. „E un vis mai vechi al nostru, care astăzi a prins, în sfârşit, contur”, a fost remarca entuziasmantă a fostului preşedinte al Rotary Club Timişoara, Aliakbar Barmayoun. Acordul de constituire a Alianţei Rotary – Lions pentru Timişoara a fost parafat de toţi cei şapte preşedinţi. Nu a fost doar o strângere de mână, câteva zâmbete de complezenţă şi nici nişte semnături care vor fi uitate  rapid într-un sertar. Rotarienii şi Lionesii timişoreni au deja în plan primul proiect comun. Cea dintâi iniţiativă va fi susţinerea a trei fundaţii timişorene: Fundaţia Română a Inimii, Fundaţia FAPTE şi Fundaţia FACT, concretizată într-un grandios  proiect – “Timişoara – inima mea”. „Este un eveniment fără precedent la nivel naţional şi în multe părţi ale lumii. Cele două cluburi îşi dau mâna pe termen lung, iar prima lor iniţiativă este implicarea într-o campanie de educare a timişorenilor”, a spus Dan Gaiţă, preşedinte al Fundaţiei Române a Inimii şi membru Rotary.

„Dorim să menţinem sănătoasă inima Timişoarei”

Cele două cluburi au în vedere o campanie de educare a timişorenilor privind prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare. Studiile recente arată că aceste boli sunt cele cu cel mai mare grad de mortalitate din lume, iar astfel de campanii cresc semnificativ speranţa de viaţă a populaţiei. „Dorim să îmbunătăţim calitatea vieţii timişorenilor, să menţinem sănătoasă inima Timişoarei şi a locuitorilor ei, printr-o campanie puternică de prevenire a bolilor de inimă. Annual, în România mor 150.000 de oameni de boli de inimă, dacă reuşim să reducem măcar cu câteva procente acest număr impreionant înseamnă că această campanie şi-a atins scopul”, este părerea Claudiei Borza, preşedintele Fundaţiei FAPTE.

Au trecut peste toate barierele

Primele acţiuni ale Proiectului “Timişoara – inima mea” se vor concretiza în două manifestări sportive (Crosul Olimpic Timişoara, în mai 2010 şi Crosul Naţional Olimpic Timişoara, în iunie 2010), dar şi un concert (în colaborare cu Filarmonica Banatul şi Fundaţia Academică Culturală Timişoara). La premiera de la Timişoara nu au vorbit toţi preşedinţii cluburilor Rotary şi Lions. Era şi greu… Fiecare dintre cluburile elitiste şi-a delegat câte un preşedinte pentru un mesaj festiv. „În timpul nostru liber şi pe banii noştri, depunem eforturi să fim în slujba comunităţii. Nu cerem funcţii, nu cerem bani, ce se întâmplă azi, aici, este un moment deosebit, o premieră în adevăratul sens al cuvântului. Împreună dorim îmbunătăţirea vieţii timişorenilor”, a spus Emilian Popovici, preşedintele Clubului Rotary Timişoara. Lionesii au fost şi ei cordiali. Nu au uitat, însă, să semnalizez unele „bariere” din trecut. „Am aderat la Alianţă cu inima deschisă. Am trecut peste toate barierele din trecut. Sperăm ca împreună să putem face cât mai multe lucruri bune pentru comunitate”, a spus şi Dan Aslău, preşedintele Clubului Lyons Timişoara.

Comentarii

comentarii