Acasă Sănătate Coboară vârsta la care apar cancerele de piele

Coboară vârsta la care apar cancerele de piele

DISTRIBUIȚI

melanom 00Spune șeful Clinicii Universitare de Dermato-Venerologie Timişoara, prof. univ. dr. Caius Solovan

Deşi nu ocupă primul loc pe scala cauzelor care produc decesul, cancerele de piele (considerate, de exemplu, la copii, o boală rară, cu o incidenţă de 2% din patologia pediatrică) fac ravagii de la vârste tot mai tinere, ceea ce pentru medici este şi alarmant, dar şi inexplicabil şi atunci se caută în zestrea genetică. Investigaţiile şi tratamentul presupun o colaborare transdisciplinară, dar primul chemat să se ocupe de pacient este dermatologul.
‘În dermatologie, la ora actuală, avem afecţiuni care merg imuno-infamator, cum sunt colagenozele, vasculitele, dermatozele buloase. În ultimul timp toate au o recrudescenţă. Nu aş putea menţiona o cauză anume. Vârsta coboară şi la anumite forme de cancer de piele’, spune Caius Solovan, şeful Clinicii Universitare de Dermato-Venerologie Timişoara.
Colagenoza este o boală metabolică ce se caracterizează prin proliferarea colagenului în ţesutul conjunctiv. Cauzele apariţiei suferinţei sunt încă insuficient cunoscute, presupunându-se că există, probabil, o tulburare a sistemului imunitar, uneori ereditară.
Întrucât ţesutul conjunctiv este prezent în tot organismul, toate organele sunt mai mult sau mai puţin susceptibile de a fi afectate într-un mod asociat, de unde şi marea varietate de simptome (atingere articulară, cutanată, cardiacă, pulmonară, hepatică, renală, a sistemului nervos central sau periferic, vasculară, digestivă).
Vasculitele reprezintă inflamaţia vaselor de sânge (vene, artere şi capilare) şi pot afecta vasele sanguine de orice tip, mărime sau localizare, cauzând disfuncţii în orice organ din organism, inclusiv la nivelul sistemului nervos central şi periferic.
Dermatozele buloase se prezintă ca o ridicătură cutanată rotundă, mare, umplută cu o serozitate care reţine sau nu sânge. Unele bule sunt provocate de agenţi fizici precum frecarea, căldura, frigul (degerătura) sau prin contactul cu substanţe chimice caustice. Alte bule constituie expresia unor anomalii numite dermatoze buloase şi au origini variabile. Bolile buloase ereditare sunt rare şi se pot fi manifeste din copilărie.

Medicul atrage atenţia că un duşman redutabil asupra sănătăţii pieii este soarele

‘La unele forme de cancer de piele este impactul expunerii la soare. Soarele este benefic la psoriazis, avem şi cabina de ultraviolete şi diverse variante de terapie cu lumină pentru psoriazis. În schimb, la alte afecţiuni, expunerea la soare sau la saloanele de bronzat este boală curată. Avem patologie, ca afecţiuni dermatologice, şi la nou născuţi; acolo, în primul rând predomină cele genetice, unde avem epidermolizele buloase (erupţii veziculare pe piele şi mucoase), acelea sunt catastrofale. Cele genetice sunt rare’, spune prof. Caius Solovan.
Epidermoliza buloasă reprezintă un grup de boli ereditare caracterizate prin erupţii veziculare de piele şi mucoase.
Caius Solovan recomandă, pe lângă atenţia la expunerea la soare şi grijă sporită la razele ultraviolete, prezentarea la medic imediat ce pe piele apar cele mai mici modificări (de formă, coloraţie etc), întrucât sunt maladii care depistate la timp şi tratate corespunzător pot duce la vindecare totală.
‘Eu mă ocup în mod deosebit de alte forme de tumori cutanate din categoria limfoamelor, nu cele care sunt la hemato-oncologie, ci de cele care iniţial pornesc din piele, limfoame care pornesc din piele, limfoame primare cutanate. Limfoamele cutanate se regăsesc tot mai mult în patologia dermatologului şi credem că e bine să-l poată identifica de la început, când immplicaţiile terapeutice sunt de mai mică anvergura decât atunci când limfomul ar fi diagnosticat într-o fază avansată care deja poate pune în pericol şi viaţa’, explică prof. Caius Solovan.
În România, o jumătate de milion de oameni suferă de cancer, iar alți 70.000 află anual că au boala, potrivit estimărilor naţionale.

Comentarii

comentarii