Acasă Actualitate Cod galben de ploi torențiale, vijelii şi grindină. Vreme severă până joi...

Cod galben de ploi torențiale, vijelii şi grindină. Vreme severă până joi dimineaţă

DISTRIBUIȚI

Miercuri, începând cu ora 10.00 intră în vigoare un cod galben de ploi torențiale, vijelii şi grindină în regiuni din Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și din zona Carpaților Occidentali. Sunt vizate 20 de județe, total sau parțial.

Începând de miercuri ora 10.00 până joi la ora 10.00, în Banat, Oltenia, Maramureș, vestul Transilvaniei și al Munteniei, precum și în zona Carpaților Occidentali, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat de peste 40 l/mp, potrivit ANM.

Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii restrânse.

Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Hunedoara, Arad şi Bihor, în orele următoare

Cod galben de inundaţii pe râuri din judeţele Hunedoara, Arad şi Bihor, în orele următoare Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, ce vizează în următoarele ore râuri din judeţele Hunedoara, Arad şi Bihor. Conform prognozei de specialitate, până la ora 12:00, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi a propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de atenţie, pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Alb – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos, Tauz (afluent al râului Crişul Negru) – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, şi Beliu (afluent al râului Crişul Negru) – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior. Hidrologii estimează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate mai mare şi pe unele râuri mici din bazinul superior al Crişului Alb – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ – amonte confluenţă cu râul Hodiş, Beliu (afluent al râului Crişul Negru). Atenţionarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională “Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţia Bazinală de Apă Crişuri şi Sistemele de Gospodărire a Apelor Hunedoara, Arad şi Bihor. 

Comentarii

comentarii