Acasă Actualitate Cod portocaliu de caniculă, furtuni și vijelii în Banat

Cod portocaliu de caniculă, furtuni și vijelii în Banat

589
DISTRIBUIȚI

Meteorologii au prelungit avertizările de caniculă. Mai mult de jumătate din țară este azi sub cod portocaliu, iar temperaturile pot ajunge chiar și la 41 de grade Celsius la umbră. Aproape tot restul țării este sub cod galben. Pe de altă parte, ANM a emis și un cod portocaliu de vijelii pentru nordul, centrul și vestul țării.

Meteorologii au emis un cod portocaliu pentru val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat, pentru prima zi a lunii august.

În Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, sudul Moldovei și sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

În sudul și sud-estul țării, valul de căldură va persista la intensitate ridicată și la începutul săptămânii viitoare, avertizează meteorologii.

Este, de asemenea în vigoare un cod galben de caniculă pentru astăzi.

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 și 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, potrivit meteorologilor.

Cod portocaliu de furtuni și vijelii

Pe de altă parte, meteorologii au emis noi coduri galben și portocaliu de vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină, valabil din această după-amiază de la ora 16:00 până luni dimineață la ora 10:00.

În vestul, centrul și nordul țării, precum și la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

În Crișana, Maramureș, local în Banat, Transilvania și nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului, avertizează meteorologii.

Comentarii

comentarii