Acasă Actualitate Cod roşu de inundaţii în bazinul hidrografic Bârzava. Mesaj RO-Alert trimis localnicilor...

Cod roşu de inundaţii în bazinul hidrografic Bârzava. Mesaj RO-Alert trimis localnicilor din Gătaia

DISTRIBUIȚI

Hidrologii au emis, miercuri, o avertizare cod roşu de inundaţii care vizează bazinul hidrografic Bârzava. pe sectorul îndiguit, judeţul Timiş. 

Potrivit INGHA, miercuri, de la ora 08.00 până la 14.00, este cod roşu de inundaţii în bazinul hidrografic Bârzava, sector aferent S.H. Gătaia (sector îndiguit), judeţul Timiş.

Avertizarea a fost emisă, ”ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, se vor produce creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE PERICOL / FAZA a III-a de apărare pe râurile din bazinele hidrografice”.

”Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu «Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundaţii, secetă hidrologică precum şi incidente/accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale ale cursurilor de apă şi poluări marine în zona costieră»”, au transmis hidrologii.

Mesaj RO-Alert trimis localnicilor din Gătaia

În urma emiterii avertizării cod roșu de inundații în bazinul hidrografic Bârzava, la nivelul ISU Timiș au fost luate următoarele măsuri:

– a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO Alert pentru cetățenii orașului Gătaia;

– începând cu ora 07:50 a fost activată Grupa operativă la nivelul Centrului Operațional Județean;

– înștiințarea localității vizate pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute în astfel de situații de urgență;

– planificarea ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru ora 08:30;

– alocarea de forțe și mijloace pentru monitorizarea situației de urgență (în desfășurare);

– constituirea unui punct de comandă la Primăria orașului Gătaia.

Din cadrul Stației Deta și Detașamentului 2 Timișoara s-au deplasat în localitatea Gătaia 1 ofițer și 5 subofițeri cu două autocamioane de intervenție cu două motopompe remorcabile de capacitate mărită, două încărcătoare de saci cu nisip și o autospecială de serviciu.

Vârful viiturii, atins în cursul zilei de miercuri. Specialiştii prognozează că apa nu va trece peste dig

”Din cauza precipitaţiilor abundente din ultimele 24 de ore (54 l/mp -la staţia hidrometrică Tirol pe râul Fizeş; 50 l/mp -la staţia hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava; 36,6 l/mp (la staţia hidrometrică Ramna pe râul Vornic) înregistrate în bazinul hidrografic Bârzava, vârful viiturii va fi atins pe râul Bârzava în cursul zilei de astăzi la staţia hidrometrică Gătaia şi iar mâine, prin propagare până la ieşirea din ţară, va ajunge la staţia hidrometrică Partoş”, anunţă Apele Române.

Sursa citată a precizat că, la ora transmiterii acestei ştiri, ”se înregistrează importante creşteri de debite şi niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depăşiri ale cotelor de apărare (de pericol, respectiv de inundaţie)”.

”Din acest motiv, INHGA a emis în această dimineaţă cod roşu de inundaţii pe râul Bârzava, la staţia hidrometrică Gătaia.  Valoarea cotei înregistrate la ora 9.00 la staţia hidrometrică Gătaia este de 465 cm (cu 15 cm fiind depăşită Faza a III-a pentru zonele îndiguite), iar tendinţa este de creştere”, mai anunţă Apele Române.

Specialiştii apreciază că, potrivit prognozelor INHGA, nivelurile maxime care vor fi atinse pe râul Bârzava nu vor depăşi coronamentul digurilor (apa nu va trece peste dig”.

”Având în vedere creşterea acestor niveluri şi presiunea constantă a apei asupra digurilor, Administraţia Naţională „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Banat a instituit monitorizarea strictă şi permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (până când apele se vor retrage în albie). Echipele de intervenţie operativă de la Apele Române Banat sunt pregătite să intervină cu mijloace şi utilaje specifice”, mai anunţă instituţia.

Încă din cursul nopţii Formaţia de Intervenţii a ABA Banat şi Formaţiei de lucru Deta s-au deplasat în zona Gătaia şi monitorizează în teren evoluţia situaţiei hidrologice.

Comentarii

comentarii