Acasă Eveniment Cod roşu de inundaţii pe Bega, în zona Balinţ-Chizătău

Cod roşu de inundaţii pe Bega, în zona Balinţ-Chizătău

1427
DISTRIBUIȚI

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a anunţat, joi, instituirea codului roşu de inundaţii pe râul Bega, în zona Balinţ – Chizătău.

Până acum au fost evacuate patru persoane surprinse de ape.

Populaţia a fost avertizată de pericol prin sistemul Ro Alert.

Torenţii formaţi pe versanţi în urma precipitaţiilor abundente în partea montană, de est a judeţului a provocat până acum inundarea mai multor gospodării şi străzi din mai multe localităţi, o maşină a fost luată de ape, în timp ce două bătrâne surprinse de ape au fost evacuate de către pompieri. Au fost afectate localităţile Bara, Balinţ, Bodo, Lăpuşnic şi Ohaba Română.

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB) Timișoara atenționează că, pe râul Bega, sector stația hidrografică Balinț-amonte sh Chizătău, a fost instituit codul roşu de inundaţii, prognozat de INHGA, până azi, 6 iunie, la ora 18.00.

La ora 10.00, a fost atins codul roşu de inundaţii, la stația hidrometrică Ghizela, curs de apă Chizdia, afluent al râului Bega.

 Pe râul Bega,  au avut loc noi creșteri de debite, datorită precipitațiilor abundente în bazinul superior și inferior al râului Bega, care s-au suprapus peste cele anterioare, cu cantități estimate de radar de 25 l/mp, iar pe arii restrânse de până la 40 de l/mp.

”În acest moment, la s.h.  Balinț avem cota de 648 cm, adică FII+ 98, aflată în staționare”, atenționează ABAB Timișoara.

Având în vedere nivelul ridicat al râului Bega, scurgerea afluenților este mult îngreunată. Din cauza precipitațiilor de mare intensitate sunt zone în care apa rezultată din ploaie băltește. Inundațiile din comuna Balinț se datorează scurgerii lente a apei de pe versanți.

Formația Coștei (din cadrul Sistemului Hidrotehnic Lugoj) și responsabilii de sectoare de apărare vizate de codul hidrologic sunt pe teren și monitorizează situația. Formațiile de intervenție cu utilajele din dotare sunt pregătite să intervină atunci când situația o va impune.

Specialiştii ABA Banat monitorizează cu atenție debitele şi nivelurile râului Bega și ale afluenților săi. 

Comentarii

comentarii