Acasă Actualitate CODRU Festival: In Sync – A Space of Synchronicity. Impact Semnificativ asupra...

CODRU Festival: In Sync – A Space of Synchronicity. Impact Semnificativ asupra Spațiului Cultural din Timișoara

DISTRIBUIȚI

Asociația CODRU Festival anunță impactul semnificativ obținut prin proiectul său, In Sync – A Space of Synchronicity finanțat în cadrul sesiunii Light Fest+ în Timișoara. Proiectul a transformat în toamna anului 2023 o zonă din Cazarma U într-un spațiu cultural vibrant și a oferit comunității locale și vizitatorilor o experiență culturală unică.

Cazarma U, închisă publicului până anul trecut, s-a transformat într-un spațiu cultural multifuncțional și a devenit o locație ce a adus împreună arta, evenimentele și participanții, contribuind la identitatea culturală și dezvoltarea economică a orașului. Acest lucru a fost posibil prin colaborarea  cu partenerul principal, Fundația Triade.

Prin instalația “In Sync – A Space of Synchronicity” și evenimentele sale conexe precum concerte live de muzică, DJ sessions,  clase de meditație și ateliere, oferta culturală locală s-a îmbogățit semnificativ, atrăgând și captivând publicul prin fiecare eveniment ce a avut loc săptămânal în cadrul celor cinci luni ale proiectului, perioada iulie – noiembrie 2023.

Comunitatea timișoreană și vizitatorii au avut ocazia de a se familiariza cu arta de tip instalație prin organizarea a opt tururi ghidate și descoperirea instalației principale alături de curatorul acesteia, Elena Adroian precum și celelalte cinci instalații rezultate în urma unui proces de co-creație a artiștilor emergenți locali și a artiștilor invitați.

Tinerii, părinții și copiii au fost implicați în atelierele și activități educative, contribuind la o mai bună înțelegere și apreciere a artei de tip instalație.

Expoziția semnată de Elena Adorian, Lector Univ. Dr. la Facultatea de Arte și Design – Universitatea de Vest din Timișoara a adus o contribuție semnificativă la peisajul artistic local. Instalația care clădește un spațiu fascinant, delimitat de unghiuri, linii drepte și direcții precise de lumină, contrastat de curbe și forme organice ale elementelor vegetale, un spațiu în care publicul odată pătruns experimentează un univers tainic, un fior necunoscut, o poveste nescrisă încă, este fundamentată de contraste; contrast între drept și curb, între închis și deschis, între lumină și întuneric.

Instalația a fost expusă în Cazarma U din Timișoara și a fost vizitată de mai bine de  7500 de persoane.

CODRU Festival rămâne relevant pentru Timișoara și nu numai, creând un spațiu de întâlnire cultural divers ce promovează colaborarea între actorii culturali, artiști consacrați și publicul larg având un impact social și economic, contribuind la dezvoltarea comunității și la consolidarea identității culturale a orașului Timișoara. Impactul este resimțit în plan cultural și la nivel european fiind anul acesta pentru a doua oară consecutiv nominalizat la European Festival Awards. CODRU Festival va avea loc și anul acesta în perioada 30 august – 1 septembrie 2024.

Proiectul “In Sync – A Space of Synchronicity” s-a desfășurat cu succes în colaborare cu partenerul principal, Fundația Triade, consolidându-se ca un exemplu de sinergie în mediul cultural.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul LightFest+, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

Comentarii

comentarii