Acasă Economic Codul Muncii. Concedierea pentru necorespundere profesională

Codul Muncii. Concedierea pentru necorespundere profesională

DISTRIBUIȚI

Codul Muncii, astfel cum a fost republicat, prevede posibilitatea ca angajatorul să dispună concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului, printre altele, și în cazul în care salariatul nu corespunde profesional locului de muncă în care este încadrat. 

Într-un asemenea caz, concedierea pentru necorespundere profesională poate fi dispusă numai după ce are loc evaluarea prealabilă a salariatului respectiv, sancțiunea în caz de neefectuare a evaluării prealabile fiind nulitatea absolută a deciziei de concediere.   
În toate situațiile, procedura de evaluarea prealabilă are un caracter obligatoriu și este stabilită prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, în regulamentul intern, existând astfel posibilitatea ca modalitatea de evaluare prealabilă a salariatului să fie reglementată în mod unilateral de angajator în ipoteza în care nu există contract colectiv de muncă aplicabil sau acesta nu prevede procedura de evaluare prealabilă aplicabilă concedierii salariaților pentru necorespundere profesională. 
Anterior emiterii deciziei de concediere, angajatorul are obligația legală de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în cadrul societății compatibile cu pregătirea sa profesională sau, în lipsa acestora, de a solicita sprijinul agenției teritoriale de ocupare a forței de muncă în vederea redistribuirii salariatului corespunzător pregătirii sale profesionale. Conform prevederilor legale, salariatul beneficiază de un termen de 3 zile lucrătoare pentru a-și exprima în scris consimțămânrul cu privire la noul loc de muncă oferit.    
 
Avocat Adela – Raluca Fara
CHSH Gilescu & Partenerii SCA

Comentarii

comentarii