Acasă Actualitate Colaborare gastronomică româno-ungară, pe bani europeni

Colaborare gastronomică româno-ungară, pe bani europeni

DISTRIBUIȚI

Primăria oraşului arădean Pecica a demarat un proiect finanţat din fonduri europene, în parteneriat cu Consiliul Local Domaszék – Ungaria, în cadrul Programului de Cooperare Tramsfrontalieră Ungaria – România 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Proiectul se va derula timp de un an sub genericul: „Hrana ţi-e viaţa – Cooperare transfrontalieră între Domaszék şi Pecica sub semnul gastronomiei”, având o valoare de 100.235 euro. În cadrul acestuia se vor derula mai multe manifestări, cu specific gastronomic, în unele cazuri fiind vorba chiar de continuarea unor activităţi tradiţionale organizate de cele două localităţi partenere. Prima mare acţiune care va avea loc la Pecica se va desfăşura la finele acestei săptămâni, în cadrul Zilelor oraşului Pecica, când va avea loc un concurs internaţional de gătit la ceaun. Fiecare dintre cele două localităţi pregăteşte deja secrete de mâncăruri după reţete transmise din tată în fiu, cu ingrediente secrete, pentru a câştiga concursul culinar. Vor mai avea loc, în cadrul proiectului, şi alte acţiuni de valorificare a unor tradiţii locale, cum ar fi, de exemplu, cele legate de tăierea porcului, la Pecica sau de Festivalul morcovilor, cultură în care localitatea ungară deţine supremaţia în ţara vecină. Nu în ultimul rând, în baza proiectului va fi editat un ghid culinar bilingv cuprinzând reţete specifice zonei transfrontaliere româno-ungare.

Comentarii

comentarii