Acasă Eveniment Colaborarea Timiş – Rhone a rodit (şi) la Lugoj

Colaborarea Timiş – Rhone a rodit (şi) la Lugoj

637
DISTRIBUIȚI

Cu sprijinul regiunii franceze au fost construite două case pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului

De 17 ani, Departamentul Rhone, din sud-estul Franţei, are relaţii de cooperare cu judeţul Timiş, unde a derulat acţiuni de protecţie a copiilor şi tinerilor. Sâmbătă, la Lugoj, în cadrul parteneriatului dintre Consiliul Judeţean Timiş şi Consiliul General Rhone, au fost inaugurate două case pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecţie a copilului. Construcţia celor două case, situate pe strada Făgetului nr.158, a fost finanţată de Consiliul General Rhone, cu 212.000 de euro, şi de Consiliul Judeţean Timiş, cu 177.837 de lei. Convenţia privind definirea angajamentelor Consiliului Judeţean Timiş şi Consiliului General Rhone la Protocolul de cooperare între judeţul Timiş şi Departamentul Rhone şi Convenţia privind finanţarea unui program de construcţii de locuinţe protejate în judeţul Timiş au fost semnate de vicepreşedintele Consiliului General Rhone, Lionel Lassagne, şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, în luna iulie 2009. Tot atunci a fost pusă şi piatra de temelie a celor două locuinţe protejate destinate tinerilor dezinstituţionalizaţi. La inaugurarea celor două case a fost prezentă şi o delegaţie din Franţa, condusă de Lionel Lassagne, vicepreşedintele Consiliului General Rhone, şi de Pierre Jamet, directorul general CG Rhone. Oficiile de gazdă au fost făcute de către Rodica Negrea, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, şi de Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş. La eveniment au mai participat: Adam Crăciunescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Dan Bedros, consulul onorific al Franţei la Timişoara, senatorul Gheorghe David, secretarul senatului României, deputatul Sorin Stragea, actualul şi fostul primar al Lugojului, Francisc Boldea şi, respectiv, Marius Martinescu, alte oficialităţi locale şi judeţene. Panglica inaugurală a fost tăiată de către Lionel Lassagne, vicepreşedintele Consiliului General Rhone, împreună cu Constantin Ostaficiuc, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Parteneriatul Timiş – Rhone are viitor

„Azi dăm posibilitatea unor tineri să îşi croiască un nou drum în viaţă. Aceste două case sunt construite, în cadrul unui proiect pilot, cu sprijinul aproape total al Departamentului Rhone şi sunt destinate unui număr de 16 tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul de protecţie a copilului şi se află în inserţie profesională. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş va suporta, timp de şase luni, toate cheltuielile legate de aceste case, urmând ca în următoarele şase luni cheltuielile să fie suportate de tinerii care locuiesc în aceste case. Este un eveniment deosebit pentru Lugoj şi pentru judeţul Timiş”; a spus Constantin Ostaficiuc. Atât liderul CJT, cât şi Lionel Lassagne, vicepreşedintele Consiliului General Rhone, şi-au manifestat disponibilitatea ca, în cadrul cooperării descentralizate dintre judeţul Timiş şi Departamentul Rhone, să fie realizate noi proiecte. „Mi-aş dori ca în judeţul Timiş astfel de lucruri să se producă în cât mai multe locaţii, pentru că e un exemplu de bună practică”, a precizat Ostaficiuc.

Asfaltarea străzii, în sarcina edililor lugojeni

Preşedintele CJT a solicitat, totodată, şi o implicare a administraţiei lugojene pentru „întregirea acestui proiect”, prin asfaltarea străzii unde se află cele două aşezăminte pentru tinerii dezinstituţionalizaţi. „Fac un apel la domnul profesor Francisc Boldea şi m-aş bucura dacă în strategia şi în planurile domniei sale ar avea în vedere, ca una dintre priorităţi, şi asfaltarea acestei străzi, care ar întregi acest proiect. Noi am încercat să rezolvăm o problemă, şi am rezolvat-o, cu centura ocolitoare a Lugojului. Sper că o stradă de câteva sute de metri nu este o problemă pentru Lugoj. Îmi doresc ca împreună, dacă e nevoie de ajutor – pentru că voi fi alături de Lugoj întotdeauna, cum am şi fost – să rezolvăm şi această problemă”, a conchis Ostaficiuc.

 

Comentarii

comentarii