Acasă Actualitate Colegiul Medicilor Timiș îi cere primarului Fritz să ajute la recuperarea busturilor...

Colegiul Medicilor Timiș îi cere primarului Fritz să ajute la recuperarea busturilor lui Aurel Cândea și Victor Babeș, găsite de într-un depozit al SDM, la ani de zile de când au fost furate

DISTRIBUIȚI

În 2015, două busturi ale unor personalități ale lumii medicale locale și naționale, cele ale lui Aurel Cândea și Victor Babeș, împreună cu cel al lui Emanuil Ungureanu, fuseseră furate pentru a fi vândute la fier vechi. La opt ani distanță, Colegiul Medicilor Timiș și-a adus aminte de primele două și le-a găsit, se pare, într-un depozit al Societății de Drumuri Municipale (SDM) din Timișoara. Acum, Colegiul Medicilor solicită primăriei recuperarea celor două busturi pentru a le reface.

„Domnule primar, supun atenției dumneavoastră solicitarea Colegiului Medicilor Timiș de a încerca să recuperăm busturile doctorului Aurel Cândea, aflat în fața Spitalului Bega, și a prof. dr. Victor Babeș, aflat în fața Institutului de Igienă. Ambele busturi au fost furate de un grup de infractori care le-au spart în vederea vânzării bronzului la fier vechi. Din informațiile inițiale, am aflat că resturile recuperate de poliție s-ar putea găsi la corpuri delicte. Contactând poliția timișoreană, am primit informația că ele au fost depuse la primărie la departamentul patrimoniu. În final, le-am descoperit într-o magazie a SDM, unde prin amabilitatea d-lui ing. V. Martinov (director) le-am vizualizat și fotografiat. Cele două personalități merită să fie onorate prin refacerea celor două busturi”, se arată într-o adresă trimisă de Lazăr Fulger, președintele Colegiului Medicilor Timiș, primăriei.

În aceeași adresă este prezentată și o scurtă prezentare a doctorului Aurel Cândea. Victor Babeș, a considerat Fulger, „nu are nevoie de o prezentare el fiind o personalitate cunoscuta la nivel național”.

„Dr. Aurel Cândea (1884-1935), absolvent al Universității din Budapesta, promoția 1907, se specializează în chirurgie la Viena și în Germania. Funcționează ca medic secundar și ulterior medic primar la Spitalul Clinic Bratislava (Pressburg), apoi medic primar chirurg și director al spitalului din Târnovo (Slovacia). După Primul Război Mondial se întoarce în țară și este numit de Consiliul Dirigent al Transilvaniei și Banatului director al Spitalului Civil (Orășenesc/Central) din Timișoara (1919).

Spitalul funcționa din anul 1757 în incinta unei clădiri moștenite de pe vremea ocupației turcești (1552-1716), care astăzi găzduiește Clinica de dermatologie. În secolul XIX a fost modernizat și reorganizat prin activitatea doctorului Bécsi Gedeon, care timp de 20 de ani a fost directorul acestui spital. În perioada în care doctorul A. Cândea a preluat conducerea, Spitalul Civil și-a extins activitatea, ocupând unele spații ale Spitalului Militar.

Doctor Aurel Cândea s-a ocupat intens de reorganizarea serviciului chirurgical. Apreciind că spațiul existent la Spitalul Civil este total necorespunzător pentru pretențiile secolului XX, insistă la administrația orașului pentru achiziționarea unei noi clădiri. Astfel, în aprilie 1920, achiziționează o clădire pe actualul bulevard Victor Babeș, Sanatoriul Bega. În această clădire demarează constituirea noului spital și a secției de chirurgie, care va păstra prin tradiție denumirea de «Sanatoriul Bega».

Prin extinderi succesive numărul de paturi al serviciului de chirurgie ajunge în 1929 la 103. La parterul clădirii existau o ambulanță a serviciului de chirurgie, precum și servicii noi create de ORL și urologie cu câte 5 paturi, și radiologie.

Doctorul Cândea are o activitate chirurgicală prodigioasă și a abordat chirurgia tiroidiană, rezecțiile gastrice, esofagoplastiile presternale, chirurgia adenomului de prostată, cancerul rectal, chirurgia căilor biliare, fiind unul dintre promotorii colecistectomiei și apendicectomiei fără drenaj postoperator. Dacă în 1920 numărul de operații făcute la Sanatoriul Bega era de 582, în 1922 a urcat la 1016 (C. Caloghera).

Între 1928 și 1931, Dr. Aurel Cândea a deținut funcția de Inspector General Sanitar al județului Timiș–Torontal și funcția de Secretar General al Ministerului Sănătății.

După decesul lui în 1935, drept omagiu pentru activitatea acestui ctitor, serviciul de chirurgie a primit denumirea de Doctor Aurel Cândea, iar în fața intrării locuitorii Timișoarei au ridicat (în 1939) un bust comemorativ din bronz, realizat de sculptorul Romulus Ladea. Din păcate, acest bust a fost furat în cursul anului 2015, distrus și vândut la fier vechi de un grup neidentificat de infractori”, scrie, mai exact, în adresă.

Comentarii

comentarii