Acasă Actualitate Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din Lugoj a obţinut certificatul de „Şcoală europeană”

Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din Lugoj a obţinut certificatul de „Şcoală europeană”

DISTRIBUIȚI

În acest an, distincţia a mai fost obţinută de patru unităţi de învăţământ din judeţul Timiş, una din Caraş-Severin şi trei din Arad
Dintre cele 110 unităţi de învăţământ preuniversitar din întreaga ţară care şi-au depus documentaţia la Ministerul Educaţiei, doar 61 au obţinut, în acest an, certificatul de „Şcoală europeană”. Printre câştigători se află şi Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” din Lugoj, care este a doua unitate şcolară din municipiul de pe Timiş, după Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” (laureat în 2007 şi 2011), care a obţinut acest titlu. Chiar dacă nu înseamnă şi acordarea unor recompense materiale sau financiare, obţinerea certificatului de „Şcoală europeană” oferă o imagine asupra valorii unităţii de învăţământ, implicarea ei în proiecte şi colaborări europene, rezultate meritorii în procesul didactic şi un management educaţional eficient. În urma jurizării, datorită proiectelor europene derulate în domeniul educaţiei şi formării profesionale, Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” s-a situat pe locul 13 în ierarhia naţională, cu 166 de puncte. În concurs s-a înscris şi Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu” din Lugoj, însă acesta a obţinut doar 100 de puncte (locul 93), insuficiente pentru a fi declarat câştigător. Prima poziţie în clasamentul naţional a fost ocupată de Şcoala cu clasele I –VIII „Coresi” din Târgovişte, judeţul Dâmboviţa (cu 179 de puncte), urmată de Colegiul Militar Liceal „Dimitrie Cantemir” Breaza, judeţul Prahova şi de Grupul Şcolar Industrial Petrol Moreni, judeţul Dâmboviţa.

 Cinci şcoli europene în Timiş, una în Caraş-Severin şi trei în Arad

Dacă anul trecut doar două unităţi de învăţământ din judeţul Timiş au fost declarate câştigătoare (Liceul Teoretic „Jean Louis Calderon” din Timişoara şi Colegiul Naţional „Coriolan Brediceanu” din Lugoj), în acest an, numărul şcolilor care a obţinut punctajul necesar a crescut la cinci: Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Auto Timişoara – locul 6, cu 170 de puncte; Colegiul Tehnic „Valeriu Branişte” Lugoj – locul 13, cu 166 de puncte; Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti” Timişoara – locul 15, cu 163 de puncte; Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” Timişoara – locul 46, cu 146 de puncte; Colegiul Tehnic Electrotimiş Timişoara – locul 61, cu 139 de puncte. Titlul de „Şcoală europeană” a fost obţinut şi de o unitate şcolară din judeţul Caraş-Severin – Liceul  Bănăţean din Oţelu Roşu, situat pe locul 5, cu 170 de puncte. Şi judeţul Arad se poate mândri cu încă trei şcoli europene: Grupul Şcolar Industrial Transporturi Căi Ferate Arad – locul 12, cu 166 de puncte; Colegiul Economic Arad – locul 22, cu 160 de puncte; Şcoala Generală nr. 5 Arad – locul 49, cu 144 de puncte. Competiţia, lansată de Ministerul Educaţiei, s-a adresat tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programe europene din domeniul educaţiei şi formării profesionale. Concursul a constat în evaluarea calităţii şi coerenţei managementului şcolii, reflectat în documentele manageriale, precum şi a impactului pe care activităţile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra  culturii organizaţionale şi a ethosului şcolii. Odată obţinut, certificatul „Şcoală europeană” este valabil trei ani, după această perioadă instituţia trebuie să concureze din nou pentru a reintra în posesia sa.

Comentarii

comentarii