Acasă Actualitate Colibăşanu a cucerit Annapurna, cel mai periculos vârf din lume

Colibăşanu a cucerit Annapurna, cel mai periculos vârf din lume

DISTRIBUIȚI

Premieră în alpinismul românesc…
Premieră de senzaţie în alpinismul românesc. Marţi dimineaţa, Horia Colibăşanu a dat lovitura vieţii. A reuşit să cucerească cel mai periculos vârf din lume. Annapurna are 8.091 de metri şi face parte din masivul Himalaya. De-a lungul timpului, sute de alpinişti şi-au pierdut viaţa încercând să bată recorduri şi să urce pe Annapurna.

Mai are o întâlnire cu destinul

Poate cea mai periculoasă aventură din viaţa alpinistului timişorean Horia Colibăşanu a durat 10 ore. Alpinistul a pornit spre vârful morţii, luni, în jurul orei 23. Colibăşanu a mai încercat de două ori să urce cel mai periculos munte din lume. A ratat de fiecare dată vârful, la câteva sute de metri. Penultima încercare s-a terminat tragic… Atunci, colegul său, spaniolul Inaki Ochoa, a murit în escaladare, iar Horia a fost dus la spital de echipele de salvare. Acum mai are încă o întâlnire cu destinul. O treime dintre „fericiţii” alpinişti care au cucerit Annapurna nu s-a mai întors niciodată acasă.

Situaţii limită

În 2007, a fost la câteva sute de metri de vârful blestemat, dar condiţiile meteo l-au obligat să se întoarcă. Un an mai târziu, Horia Colibăşanu a ajuns la 100 de metri de vârf, dar a fost nevoit din nou să renunţe. Atunci a murit colegul său, spaniolul Inaki Ochoa.  „Este marele meu vis, dar viaţa este mai importantă. Nu vom forţa nota şi vom avea maxim două tentative de a urca pe Annapurna, cel mai periculos munte din lume. Aerul extrem de rarefiat de acolo te poate pune în situaţii limită. O treime dintre alpiniştii care au cucerit acest vârf nu au mai reuşit să se întoarcă niciodată vii. Trebuie să ştii când să te opreşti”, a spus Colibăşanu, cu câteva zile înainte de a pleca în expediţia din Nepal.

Omul premierelor

În urmă cu 6 ani, Colibăşanu devenea primul român ce urcă pe K2, la 8.611 metri. Doi ani mai târziu, urca în premieră pe Manaslu (8.163 metri), iar în 2007 a devenit primul român care a cucerit  Dhaulagiri (8.167 metri). Expediţia din acest an a costat 24.000 de euro, iar aproape toţi banii au fost primiţi de la Primăria Slatina. Pentru această expediţie, Colibăşanu s-a pregătit intens, de la sfârşitul anului trecut. A înotat şi a alergat în fiecare zi. Nu îi pare rău de nimic. De această dată, şansa i-a surâs.

Comentarii

comentarii