Acasă Actualitate Colinde și obiceiuri sârbești, de Crăciunul pe rit vechi – ultimele evenimente...

Colinde și obiceiuri sârbești, de Crăciunul pe rit vechi – ultimele evenimente ale târgului din Piața Libertății din Timișoara

DISTRIBUIȚI
sursă- Casa de Cultură a Municipiului Timișoara/Facebook

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a anunțat programul ultimelor zile ale Târgului de Crăciun. Astfel, în Piața Libertății vor fi organizate spectacole dedicate celor care sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi. Mai precis, vom avea „o seară cu «cesniča» și folclor sârbesc”, după cum transmite instituția condusă de Camelia Mingasson.

Atmosfera va fi întreținută de ansambluri folclorice sârbești din Sânnicolau Mare: ansamblul și orchestra „Sveti Sava”, orchestra de tamburași „Batini Bećari” și grupul vocal-instrumental „Biseri”. Acestea vor fi, de altfel, și ultimele spectacole din cadrul târgului care se va închide oficiale pe 15 ianuarie.

„Pentru că, la Timișoara, multiculturalitatea este o realitate argumentată zi de zi, am ales ca ultima acțiune pe scena Târgului de Crăciun să fie dedicată Crăciunului pe rit vechi. Astfel, miercuri, 5 ianuarie 2022, la ora 19:00, artiștii amatori sârbi din Sânnicolau Mare aduc în fața publicului din Piața Libertății cântece și obiceiuri din seara de Ajun. Evenimentul va fi precedat, la 17:30, de o «demonstrație» de «cesniča», plăcinta tradițională sârbească de Crăciun, preparată în Piața Libertății de mâinile pricepute ale lui Deian Onici, proprietar al «Mașinii cu clătite»”, scrie într-un comunicat al Casei de Cultură.

Reprezentanții instituției fac și prezentările artiștilor care vor urca pe scena din Piața Libertății:

„Ansamblul folcloric sârbesc «Sveti Sava» a luat naștere în anul 1992, la inițiativa învățătoarei Natalia Bojin Mândran, și a soțului acesteia, Gheorghe Mândran, care au adunat sârbii din localitate, cu scopul de a salva de la uitare dansurile tradiționale ale sârbilor din partea românească a Banatului. Ceea ce la început a fost un mic grup de tineri sârbi s-a transformat, în decursul a mai bine de 30 de ani de activitate neîntreruptă, într-un ansamblu reprezentativ al comunității sârbe, adunând copii de toate naționalitățile și participând la numeroase festivaluri din țară, dar și din străinătate, în Serbia, Croația, Bosnia, Ungaria, Germania, Cehia, Italia, Polonia sau Slovenia, unde ansamblul sârbesc «Sfântul Sava» a obținut, în anul 2017, Premiul special de autenticitate,  la cel mai mare festival-concurs al diasporei sârbe, organizat la Portorož cu participarea a 53 de ansambluri.

Orchestra de tamburași «Batini Bećari» continuă o lungă tradiție în  orașul de pe Aranca, datând de la începutul secolului XX. Participanți la nenumărate festivaluri din țară, dar și din străinătate, «Batini Bećari», ca toate orchestrele de tamburași, este un fenomen inedit al pustei bănățene, unde au fost, dintoteauna, prezente «bande de muzicanți», care cântau pe instrumente pe corzi, dar și vocal.

Tot în virtutea tradiției sârbilor bănățeni, aceea de a cânta pe mai multe voci armonizate natural, din anul 2017 în Sânnicolau Mare activează și grupul vocal-instrumental Biseri, abordând piese folclorice sau piese sârbești culte, de proveniență folclorică.

  • Soliste vocale: Natașa și Dragana Rajčić, Maja Mirković, Nada Lukin, Tanja Vlaščić și Alexandra Lucaci Mândran;
  • Coordonatori ansambluri: Natalia și Gheorghe Mândran;
  • Coordonator Orchestra de tamburași «Batini bećari»: Marko Bugarin;
  • Coordonator grup vocal «Biseri»: Darko Vlaščić;
  • Coordonatori proiect: Adriana și Nenad Lukin”.

Comentarii

comentarii