Acasă Actualitate Collins Filimon, sportiv legitimat la clubul CSU UVT, se califică pentru Jocurile...

Collins Filimon, sportiv legitimat la clubul CSU UVT, se califică pentru Jocurile Olimpice 2024 de la Paris

DISTRIBUIȚI

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) traversează un moment special și are bucuria să anunțe că sportivul legitimat la clubul CSU UVT, Collins Filimon, multiplul campion național de badminton, a primit confirmarea că va merge la Paris, la Jocurile Olimpice 2024.

Clasarea lui în Top 100 mondial, la momentul stabilirii participanților, era o condiție îndeplinită de mai multe săptămâni, astfel că sportivul legitimat la CSU UVT trebuia să obțină pașaportul austriac (implicit cetățenia acestei țări, pentru care joacă din 2021), pentru ca să-i fie confirmată participarea la Jocurile Olimpice, ceea ce s-a confirmat.

„Este un moment frumos, mi l-am dorit foarte mult, deși la început nu-mi mai puneam mari speranțe, deoarece drumul spre Paris a început când eram locul 180 mondial și a trebuit să o iau de jos de tot. Este prima mea campanie de calificare pentru Jocurile Olimpice. Mai putea fi în 2020, pentru Tokyo, însă atunci era foarte dificil să participi la turnee și să acumulezi puncte în clasament, pentru a emite pretenții. Mă bucur mult pentru această reușită” a spus Collins Filimon.

Sportivul CSU UVT și-a început tentativa de a accede la cea mai importantă competiție sportivă a lunii încă din vara anului trecut, dar o accidentare i-a creat probleme la acel moment. Cu toate acestea, el le-a făcut față, a reușit să depășească de multe ori fazele preliminare ori inițiale ale turneelor profesioniste și a acumulat puncte importante, care l-au dus până aproape de Top 80 mondial. Collins Filimon va zbura spre Paris, dar o va face ca reprezentant al Austriei, pentru că el are dublă cetățenie română și austriacă.

Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea: „Mișcarea sportivă globală se reunește în această vară la Paris, Jocurile Olimpice fiind în centrul atenției publicului din toată lumea. Suntem foarte bucuroși și simțim o emoție aparte motivată de reprezentarea la Paris a clubului CSU UVT, prin multiplul campion Collins Filimon, aflat în elita badmintonului mondial. Mult succes, Collins Filimon, la Jocurile Olimpice 2024!”

Parcursul ce este așteptat în capitala Franței, într-o disciplină sportivă dominată de asiatici (în top 10 mondial fiind doar doi europeni, ceilalți fiind din China, Indonezia, Japonia, Malaezia și Thailanda), este explicat de Collins Filimon: „Vor fi 16 grupe în concursul olimpic de simplu masculin, cu 16 capi de serie, stabiliți în ordinea clasării mondiale. Pe lângă ei, vor mai fi câte doi concurenți în fiecare grupă, dintre cei care au obținut accesul ulterior. Grupa va fi grea, pentru că sunt șanse egale să joc cu nr 1 mondial sau cu nr 16. Cu puțin noroc, pot prinde o grupă, de exemplu, cu locul 13 sau cu locul 16 mondial. Doar primul clasat va merge mai departe în faza eliminatorie”, a spus jucătorul.

Austria nu a condiționat eliberarea pașaportului, fiind acceptată păstrarea cetățeniei române, situație ce nu este frecvent întâlnită. Collins Filimon explică în ce context concurează pentru Austria: „Aveam nevoie de pașaport, să concurez pentru Austria. Pentru România nu aveam voie să joc, deoarece schimbasem anterior pentru Austria. Dacă aș fi dorit să concurez pentru România, ar mai fi trebuit să aștept un an sau doi de la ultimul meci internațional precedent. Nu exista altă soluție, era nevoie să primesc pașaport austriac”.

Sportivul este stabilit în Austria, dar nu și-a uitat originile. A continuat să vină la Campionatele Naționale de badminton ale României, de fiecare dată încheind cu trofeul în mână, în concursurile de simplu.  Collins Filimon este așteptat și la următoarele ediții ale naționalelor României, pentru că, păstrându-și cetățenia română, el va mai putea fi prezent la principala competiție internă. Suntem bucuroși că multiplul campion este sportiv CSU UVT încă din 2017, reușitele lui promovând numele Universității de Vest din Timișoara.

Comentarii

comentarii