Acasă Actualitate Colonia Kuncz: Primăria Timişoara începe revitalizarea ghetoului cu… dărâmarea gardurilor

Colonia Kuncz: Primăria Timişoara începe revitalizarea ghetoului cu… dărâmarea gardurilor

1580
DISTRIBUIȚI

Primarul Nicolae Robu recunoaşte că zona Fabric-Traian-Kuncz nu a figurat în traseele sale zilnice, lucru care se şi vede. Este ghetoul capitalei culturale 2021, este locul pe unde îţi este teamă să treci, de promenadă nici nu mai încape vorbă, este cartierul care a ajuns cunoscut chiar şi internaţional, după ce chiriaşi din zonă, de etnie romă, au dat foc imobilelor în care locuiau mai mult sau mai puţin legal, şi din care trebuiau evacuaţi.

Acum, după şase ani de mandat de primarul Nicolae Robu a anunţat că anul 2019 va fi şi pentru locuitorii de acolo unul al civilizării şi al dreptului la o viaţă decentă social. Cel puţin, aşa a anunţat primarul, care recunoaşte că în şase ani a trecut pe acolo de doar două ori, iar acum remarcă faptul că este o zonă uitată de lume.

Lucrurile au fost urnite, o echipă a primăriei a fost deja în zonă pentru a vedea realitatea la ea acasă.

“Inclusiv eu voi face parte din echipa care se va mai deplasa pentru paşii următori, pentru că e la rând şi această zonă care a fost uitată de lume. Ce mi-au relatat este ceea ce am văzut în toamna anului 2008, când eram în campania electorală pentru Parlamentul României. Am mai trecut pe acolo, dar e acelaşi lucru ca şi atunci. Nu sunt ipocrit, nu merg toată ziua pe acolo, evident că mai am altceva, dar atunci am explorat tot cartierul. Am mai fost de două ori, dar nu am acoperit tot cartierul, am avut inclusiv întâlnire cu cetăţenii”, spunea Nicolae Robu, în conferinţa de presă de la partid.

Promisiunea sa este că va interveni în forţă, prima măsură fiind obligarea locuitorilor de acolo să-şi desfiinţeze gardului grădinilor pe care şi le-au făcut pe domeniul public. Dacă vor opune rezistenţă, Nicolae Robu intră cu buldozerele. El susţine că este o zonă cu foarte multe probleme – sărăcia, probabil şi lipsa actelor de identitate ale locuitorilor, dar şi cazurile sociale pe care primăria nu avea unde să le mute – şi de aceea nu s-a intervenit până acum. În acest moment, primăria se gândeşte la formulele de finanţare a proiectelor pentru zona Kuncz.

“De săptămâna viitoare, Poliţia Locală va merge în zonă şi le va cere celor care şi-au împrejmuit terenul să-şi delimiteze grădini pe domeniul public, să desfiinţeze gardurile. Vor primi un termen de o săptămână sau cât vor considera colegii care se ocupă de subiect, să-şi desfiinţeze gardurile, după care se va veni cu buldozerele, dacă va fi nevoie şi va fi ras tot ce e acolo, pentru că vrem să facem amenajări frumoase – un spaţiu de recreere, care va cuprinde şi terenuri de sport, alei şi bănci. Vom intra acolo din 2019, o să vedem pe ce sursă de finanţare. Am disponibilitatea să intrăm pe venituri proprii; într-o anumită măsură, în mod inevitabil vom intra şi pe venituri proprii. Nu se rezolvă totul peste noapte, dar e timpul să ridicăm nivelul de civilizaţie şi pentru acea zonă” spune Nicolae Robu.

Pentru revitalizarea cartierelor sărace ale Timişoarei s-au primit inclusiv fonduri pe GAL-uri, dar se caută şi alte programe de finanţare a proiectelor pentru Kuncz.

Comentarii

comentarii