Acasă Actualitate Colterm are bilanț termoenergetic avizat de ANRE. Pierderi de peste 300.000 MWh...

Colterm are bilanț termoenergetic avizat de ANRE. Pierderi de peste 300.000 MWh în 2021

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Primăriei Timișoara anunță că, pentru prima dată, bilanțul termoenergetic al companiei de termoficare Colterm a fost avizat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, din bilanțul ajuns și la primărie rezultă că pierderile tehnologice din 2021 sunt de 341.440,51 MWh.

Cele mai mari se împart astfel:

  • 737,74 MWh în producerea energiei din toate centralele;
  • 415,31 MWh în rețeaua primară (de transport);
  • 319,88 MWh în rețeaua secundară (de distribuție).

„Este prima dată când vedem, din date verificate și aprobate de autoritatea din domeniul energiei, situația reală a pierderilor din sistemul de termoficare centralizat. Lipsa de asumare politică se vede în sutele de mii de megawati oră pierduți. Am pornit, cât s-a putut de repede, retehnologizarea a 29 de kilometri de conducte, modul cel mai bun de reducere al pierderilor tehnologice și acest bilanț reiterează că vom elimina jumătate din ele. Sistemul de termoficare centralizat are nevoie de investiții urgente pentru a deveni eficient. Avem încă un proiect în lucru pe 3 kilometri și jumătate, pentru care vrem să începem anul viitor execuția”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

În comunicatul de presă de vineri, reprezentanții municipalității amintesc și de proiectul de retehnologizare a rețelei de termoficare din Timișoara, care cuprinde 30 de kilometri din cele mai degradate porțiuni. Acesta ar urma să aibă un impact considerabil pentru reducerea pierderilor tehnologice.

„La finalul proiectului, pierderile tehnologice vor fi reduse cu 50,3% (77.438,8 MWh). Cu alte cuvinte, investiția va reduce la jumătate căldura pierdută pe drumul dintre termocentrale și consumatori. Pentru realizarea proiectului de investiții sunt induse pierderi suplimentare, rezultate din golirea conductelor vechi și efectuarea testelor pentru cele noi montate”, se arată în comunicat.

Sistemul municipal de termoficare cuprinde pe partea de producție a energiei: o centrală electrotermică mare (CET Sud), o centrală termică mare (CT Centru), 6 centrale de cartier (3 CT-uri și 3 CET-uri), 117 puncte termice proprii și 30 de puncte termice ce aparțin unor agenți economici. Rețeaua de termoficare este formată din 73 de kilometri de rețea primară, cu 3 magistrale de transport care se conectează prin punctele termice la 222 de kilometri de rețea secundară, de distribuție a apei calde și pentru încălzire. Doar jumătate din rețeaua secundară are conducte preizolate, moderne, restul fiind conducte clasice izolate cu vată minerală.

Comentarii

comentarii