Acasă Eveniment Colterm concediază 120 de oameni, însă rămâne cu un hotel şi o...

Colterm concediază 120 de oameni, însă rămâne cu un hotel şi o bază sportivă pe care nu le poate folosi

DISTRIBUIȚI

Directorul Colterm, Aurel Matei, a ţinut să iasă public, joi, cu lămuriri asupra unor teme abordate miercuri de prefectul de Timiş, Mircea Băcală, care vizau societatea de termoficare. Prefectul le recomanda reprezentanţilor Colterm să ia măsuri în privinţa hotelului construit parţial de regie de termoficare pe Muntele Mic, clădire care a înghiţit câteva milioane de lei şi acum se află în paragină. Şi asta în condiţiile în care situaţia financiară a Colterm nu este deloc roz în prezent, societatea aflându-se în mijlocul unui proces de restructurare, care are ca rezultat disponibilizarea a 120 de oameni. Aurel Matei a lămurit situaţia hotelului a cărui construcţie a început acum cinci ani, ţinând să explice şi situaţia bazei sportive a Coltermului, construită tot începând cu 2005. Coltermul nu merge cum şi-ar dori reprezentanţii societăţii şi timişorenii deserviţi de regie, este în pragul disponibilizării a 120 de oameni, care vor pleca până în aprilie, cel târziu, însă a rămas cu un hotel în paragină şi o bază sportivă pe care nu le foloseşte, însă în care a investit, în total, aproximativ 4,6 milioane de lei.

1,6 milioane de lei pentru conservarea hotelului în ruină

Conform lui Aurel Matei, ridicarea hotelului Bella Vista, de pe Muntele Mic, a început în 2005, înainte acolo existând o cabană a Uzinelor Electrice Timişoara, distrusă însă de un incendiu. În 2008, lucrările au fost sistate, Consiliul de Administraţie al Colterm hotărând să acopere totuşi lucrarea existentă, pentru a nu se pierde total investiţia prealabilă. 1,6 milioane de lei s-au cheltuit în acest sens, spune Matei, explicând că hotelul, iniţial destinat recreerii angajaţilor, nu va mai fi dus la bun sfârşit, întrucât Colterm nu are ca obiect de activitate turismul.

Bază sportivă, însă fără echipă

În 2005, lângă CET Sud demarau lucrările, din fonduri propri Colterm, la o bază sportivă pe care să evolueze echipa de fotbal a Coltermului, ce purta numele de FC Calor. 3 milioane de lei a costat ridicarea cochetei baze, ce cuprinde un teren de fotbal la dimensiuni competiţionale, un teren de antrenament, o clădire ce cuprinde vestiarele, tribune şi tabela de marcaj. Anul trecut, pe fondul crizei mondiale şi a crizei ce se adâncea la Colterm, conducerea societăţii decide desfiinţarea echipei ce evolua în liga a treia. Terenul nu a rămas însă fără utilizatori, fiind închiriat de Poli, care îl foloseşte pentru antrenamentele unor echipe de juniori.

120 de oameni daţi afară
Procesul de restructurare prin care trece Colterm are ca rezultat şi disponibilizarea a 120 de angajaţi, care vor fi daţi afară până cel târziu în luna aprilie a acestui an. Toţi vor primi însă salarii compensatorii, existând însă şi cazuri de pensionare anticipată. Disponibilizaţii sunt din diverse ramuri ale activităţii Colterm, astfel că vor rămâne fără servici ingineri, subingineri, lăcătuşi, electricieni, maiştrii, operatori puncte şi centrale termice, dar şi mecanici de locomotivă, impegaţi de mişcare sau acari. Ultimele trei profesii existau la Colterm întrucât societatea se ocupa şi de transportul parţial al cărbunelui, activitate ce va fi de acum externalizată, spune Aurel Matei. Restructurarea şi disponibilizările aferente se fac după ce au fost purtate discuţii cu sindicatele din cadrul societăţii, astfel că lumea pare să fi înţeles situaţia şi nu au existat proteste. La vară însă, spune acelaşi Viorel Matei, urmează o reorganizare şi comasare a unor alte activităţi ale Colterm, astfel că s-ar putea să mai urmeze un val de concedieri.

Comentarii

comentarii