Acasă Actualitate Colterm – cu pierderi mai mici pe rețea anul trecut, dar din...

Colterm – cu pierderi mai mici pe rețea anul trecut, dar din nou fără bani. Primește alți 14 milioane de lei de la primărie

DISTRIBUIȚI

Vineri, 12 august, consilierii locali din Timișoara au fost chemați „de îndată” în ședință pentru a putea vota proiectul de hotărâre care privește „pierderile tehnologice induse aferente anului 2021” la compania de termoficare Colterm. Este vorba despre diferența dintre pierderile reale și pierderile tehnologice deja incluse în prețul plătit de populație. S-a ajuns, astfel, la o valoare de 64,8 milioane de lei, cu TVA. De fapt, primăria deja a plătit o parte importantă a acestor pierderi în avans, din banii veniți în martie de la Ministerul Dezvoltării, dar compania a rămas din nou fără bani. Acum, prin noul HCL, va mai putea primi 14 milioane de lei.

În 2020, aceleași pierderi induse erau în valoare de 73,6 milioane de lei. Scăderea „reală” ar fi și mai mare, însă va putea fi cuantificată de abia în 2023, când se finalizează proiectul de schimbare a conductelor vechi, început în 2021. Mai multe explicații a oferit Lucian Buda, șeful Serviciului Administrare Rețele Publice: „Din ce vedeți, (pierderea – n.r.) este mai mică decât în 2020 și vreau să vă spun că nu toată cantitatea este pierderea reală a sistemului. Aici se adaugă și cantitatea de apă și energie termică relativă, pentru că sunt opririle și golirile pentru retehnologizarea sistemului de termoficare. Nu putem să defalcăm această cantitate, să o scoatem din bilanț. Este calculată și trecută în bilanț, adăugată la aceste valori. De abia în 2023 (când vor fi finalizate lucrările – n.r.) vom vedea «realul», cât este pierderea reală pe termoficare”.

Același Lucian Buda a explicat și de ce a fost nevoie urgentă de aprobarea acestui proiect de hotărâre: „Prin HCL-ul din martie s-au dat în avans sumele venite de la MDRAP – suma este de 50 de milioane – și aceste sume normal trebuie scăzute să plătim subvenția pentru luna aprilie, mai, iunie și iulie. Nu puteam să plătim, având în vedere că avem în avans 50 de milioane, alte sume către compania de termoficare până nu stingem avansul. Cu acest HCL stingem acea sumă care este în avans și putem să trecem la plata subvențiilor pe lunile aprilie, mai, iunie și iulie. Colterm este iarăși în situația ca, neplătind nimic din mai, nu mai au fonduri”.  

Au fost ceva emoții la vot, dar din cauza celor care eventual nu erau de acord cu proiectul de hotărâre, ci din cauza numărul de consilieri locali prezenți. Până la urmă, au votat toți cei 14 prezenți, exact de câți era nevoie pentru o majoritate. Restul de 13 nu au intrat, poate și pentru că ședința fusese anunțată cu doar câteva ore înainte. În legătură cu subiectul efectiv, singura care a avut ceva de spus a fost Roxana Iliescu, care a remarcat să acesta putea fi aprobat mai din timp, avizul ANRE fiind dat încă de acum o lună.

Din documentele anexate proiectului de hotărâre aflăm și de unde s-a ajuns la suma de 54,4 milioane de lei, fără TVA (64,8, cu TVA), în ceea ce privește pierderile induse:

– valoare pierderi tehnologice induse de căldura pe reţelele de transport: 19.325.329,046 lei, fără TVA;

– valoare pierderi tehnologice induse de căldura pe reţelele de distribuţie: 21.334.792,221 lei, fără TVA;

– valoare pierderi tehnologice induse masice în reţeaua de transport – consum tehnologic de apă de adaos: 7.143.229,520 lei, fără TVA;

– valoare pierderi tehnologice induse masice în reţeaua de distribuție încălzire – consum tehnologic de apă de adaos:  1.613.991,885 lei fără TVA;

– valoare pierderi tehnologice induse masice în reţeaua de distribuție apă caldă de consum- consum tehnologic de apă de adaos: 5.060.335,520 lei fără TVA.

Comentarii

comentarii