Acasă Actualitate Colterm dă căldură începând de marți. Cum stă cu stocurile?

Colterm dă căldură începând de marți. Cum stă cu stocurile?

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții insolventei Colterm anunță că începând de marți, 4 octombrie, va începe livrarea agentului termic către abonați. Cu această ocazie, reprezentanții societății dau asigurări în privința stocurilor de combustibil. Pentru cărbune există contracte, pentru gaz ar mai fi nevoie de o treime și, așa cum se știa deja, va putea fi arsă și biomasă.

„Astfel, la finele lunii septembrie, stocul de cărbune este de 45.000 de tone, urmând ca în perioada următoare să continuăm și să accelerăm aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru perioada de iarnă (250.000 de tone), cu precizarea că, la momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru sezonul 2022-2023. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale, a fost înmagazinată, până în prezent, cantitatea de 22.800 MWh de gaze (din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități), cu precizarea că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea cantității de aproximativ 125.000 MWh, pentru care depunem toate diligențele necesare”, transmit în legătură cu combustibilii tradiționali reprezentanții „Colterm – în insolvență”.

Tot aceștia confirmă că, suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, în vara acestui an, s-a reușit obținerea autorizației pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia. Legat de proiectele pentru investiții în alte surse alternative de energie, la finalul lui septembrie, situația actualizată se prezintă astfel:

–        Centrala Fotovoltaică  – documentație depusă pentru finanțare în cadrul PNRR. Încă nu ne-a fost comunicat rezultatul analizei;

–        Instalație de producere hidrogen – documentație depusă pentru finanțare în cadrul PNRR. S-au oferit clarificările și s-au pus la dispoziție suplimentările solicitate;

–        Cogenerare – documentație depusă pentru finanțare în cadrul PNRR, pentru instalarea de motoare pe gaz/hidrogen, cu producție de energie electrică/ termică.                       

În paralel, continuă și lucrările de investiții demarate pe rețelele termice primare și secundare. Astfel, de la data demarării lucrărilor aferente proiectului cu finanțare europeană, etapa II, din martie 2021 și până în prezent au fost executate lucrări pe o lungime de 6.447 metri rețea primară, dintr-un total de 9.067 metri (realizat 71,1 %), și 19.065 metri rețea secundară, dintr-un total de 20.095 metri (realizat 94,87 %). Aceste lucrări vor continua și în perioada următoare, până la sfârșitul lunii iulie 2023.

Tot reprezentanții societății aflate în insolvență dau și o veste bună celor care se plângeau că „îngheață” în case: „Reamintim că, începând de marți, 04.10.2022, pornim sezonul de încălzire 2022-2023, cu mențiunea că vom furniza agent termic pentru căldură la parametrii corelați cu temperaturile exterioare. În acest sens, precizăm că, în situația în care temperaturile diurne vor continua să se mențină ridicate pentru acest interval, o să furnizăm căldură cu anumite restricții”.

„La final, dorim să facem și pe această cale un apel către factorii decidenți, în speță parlamentarii din Camera Deputaților, pentru îndreptarea erorii apărute la începutul lunii septembrie, prin care furnizorii de agent termic în sistem centralizat au fost eliminați din schema de plafonare a prețului pentru energia electrică. Lăsarea termiilor în afara acestei scheme va conduce la creșterea prețurilor pentru energia electrică cu până la 500%, punând astfel presiuni semnificative pe actualizarea prețului Gigacaloriei sau, mai grav, periclitând însăși funcționarea în regim de continuitate a activității”, conchid aceștia.

Comentarii

comentarii