Colterm îi asigură pe cetățenii din Timișoara că sezonul de încălzire 2023-2024 va începe cu stocuri consistente de cărbune și gaze naturale și contracte stabile cu furnizorii.
Administratorul special, Alexandru-Cristian Amza, a explicat, marți 3 octombrie, că, astfel, Colterm ia toate măsurile necesare pentru ca sezonul de încălzire 2023-2024 să demareze în condiții optime: aprovizionarea cu combustibil continuă, contractele cu furnizorii sunt stabile, traseele de distribuție au fost verificate și încărcate, iar cazanele de la CET Sud se pregătesc pentru noul sezon rece.
La sfârșitul lunii septembrie, stocul de cărbune era de 72.600 de tone (față de 45.000 de tone în perioada similară a anului trecut). Aprovizionarea continuă astfel încât să fie asigurat necesarul pentru tot sezonul rece.
Gazul înmagazinat se ridică la 108.769 MWh (față de 22.800 MWh la sfârșitul lui septembrie 2022). În ceea ce privește necesarul pentru gaze naturale, credibilitatea Colterm a crescut, astfel că s-a ajuns la prelungirea contractului cu compania Lord Energy, pentru perioada 01.10.2023 – 31.12.2023.
În plus, Colterm a încheiat un contract cu Romgaz, pentru cantitatea de 116.647,8 MWh, în vederea livrării de gaze pentru consumul destinat populației, pentru perioada noiembrie 2023 – martie 2024, conform OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale.
Tot în luna septembrie, s-au desfășurat etapizat probele la rece, fiind încărcate toate traseele de distribuție, inclusiv instalațiile interioare din imobilele racordate la sistemul centralizat de termoficare. În paralel, au fost efectuate probe de presiune la cazanele de abur de 100 t/h din incinta CET Sud. La debutul noului sezon, cazanele vor fi pregătite, unul din cele trei fiind deja pregătit pentru funcționare.
Colterm a mai efectuat o serie de lucrări de remediere a unor neetanșeități de pe rețeaua primară de termoficare. În urma acestor intervenții, care au implicat întreruperi în furnizarea apei calde de consum, pierderile de pe rețea s-au redus cu aproximativ 40 t/h.
În ceea ce privește probele la cald, respectiv începerea efectivă a sezonului de încălzire 2023/2024, prognoza meteo indică temperaturi ridicate și pentru zilele următoare, condiții în care nu se justifică, deocamdată, începerea furnizării căldurii – a concluzionat administratorul special, Alexandru-Cristian Amza.