Acasă Actualitate Colterm nu intră în faliment. Cel puțin nu foarte curând

Colterm nu intră în faliment. Cel puțin nu foarte curând

DISTRIBUIȚI

Certificatele de poluare, mai bine spus eventuala amendă pentru lipsa achiziționării acestora, ar putea băga compania locală de termoficare Colterm în faliment, cel puțin așa atrăgea atenția administratorul judiciar, consorțiul format din Alfa & Quantum SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL. Primarul Dominic Fritz și conducerea companiei sunt conștienți de acest lucru, însă sunt încrezători că acest lucru nu se va întâmpla. Cel puțin nu prea curând.

Concret, până acum, Colterm a achiziționat aproape 80.000 dintre cele peste 230.000 de certificate aferente poluării de anul trecut. Cele deja cumpărate reprezintă necesarul aferent perioadei de la data intrării în insolvență, 26 octombrie, până la finalul anului. Pentru restul, nu ar exista vreo cale legală de achiziționare, din moment ce în perioada insolvenței se pot achita doar datoriile curente, consideră Fritz.

„Aș vrea să îmi exprim satisfacția că Colterm s-a conformat pentru perioada insolvenței (obligației de a achiziționa certificate – n.r.). Este un pas foarte important, care nu ar fi fost posibil doar cu plățile la zi, fără schema de compensare a guvernului. (…) Există o dispută legată de datoriile de dinainte de insolvență. Colterm susține că legal nu are posibilitatea să achite datorii antemergătoare intrării în insolvență. S-a spus că «primăria trebuie să găsească o soluție legală, fiind acționar unic». Nu a putut nimeni spune cum ar funcționa asta. Asta a fost problema și anul trecut. (…) Dacă vor exista alte interpretări legale, aceste diferențe sau interpretări diferite vor trebui decise de o instanță. Spun foarte clar, mai ales că s-a tot vorbit de acest cuvânt, «faliment»: Colterm s-a conformat legii insolvenței, dacă vor exista alte interpretări, asta va trebui dovedit prin litigii de lungă durată. Nimeni nu trebuie să se gândească că Colterm va intra în faliment în perioada următoare”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Legat de certificatele aferente perioade 1 ianuarie – 26 octombrie 2021, administratorul special Cristian Amza a propus ca, de exemplu, AFM-ul să se înscrie la masa credală pentru a-și primi ulterior banii. Tot acesta a asigurat timișorenii că se iau toate măsurile pentru ca iarna viitoare să nu mai existe problemele din precedenta. Printre altele, a fost deja început procesul de realizarea a stocului de gaz și de cărbune. Colterm își propune ca până la începutul iernii viitoare să aibă deja aproximativ 30% din necesar. În plus, începând din august ar urma să fie lansate și noile caiete de sarcini, unele mai stricte atât în privința calității combustibilului, cât și legat de calendarul de livrări.

Pentru iarna viitoare, administrația Fritz și conducerea Colterm a prezentat cinci priorități: reparații la cazane, înmagazinarea gazului și realizarea stocului de cărbune, instalarea unor module termice la școli, grădinițe și spitale, continuarea retehnologizării sistemului de distribuție (înlocuirea conductelor), decolmatarea rețelelor în clădirile deținute de municipalitate. 

Pe termen lung, planurile sunt legate de „energia verde”. În acest sens, cât de curând vor fi înființate patru noi entități care să depună proiecte pe PNRR, insolventa companie Colterm fiind neeligibilă. Cele patru societăți ar urma să se ocupe de proiecte precum planul fotovoltaic de la Utvin, centrala hidroelectrică de pe Bega, motoare de cogenerare pe gaz și alte metode de producere, în paralel, și a energiei electrice.

„Avem în vedere atât funcționarea curentă, cât și investițiile în viitor, dar am încredere că vom reuși. Insolvența ne permite să ne concentrăm pe viitor. Dacă nu trecem prin această vale, unde sunt costuri importante, atunci nu vom vedea soare niciodată. Orice companie de termoficare care funcționează în ziua de azi – Oradea, Suceava, Brașov –  într-un mod economic viabil, toate aceste orașe au trecut prin această vale, dar s-au dezmeticit, au fondat companii noi care și-au extins aria de activitate, au început să producă și energie electrică. Trebuie să avem și perseverență. Va dura 2-3 ani până la primele rezultate, dar nu putem din frica de moarte să ne închidem ochii, să nu facem nimic, să ne lăsăm paralizați”, a mai adăugat Fritz.

Pe de altă parte, deja au apărut cereri de debranșare. Totuși, primarul Dominic Fritz este încă încrezător că sistemele centralizate de termoficare sunt „viitorul”. De asemenea, directorul Petre Nenu și administratorul special Cristian Amza atrag atenția: centralele de apartament nu sunt atât de rentabile pe cât s-ar crede. Directorul s-a mai arătat optimist și în privința investițiilor în retehnologizare. În cinci-șase ani, dacă se continuă ritmul curent, toată rețeaua ar fi „pusă la punct”.

La final, întrebat care ar fi mesajul său pentru abonații Colterm, Fritz a declarat: „Înțeleg îngrijorarea și frustrările celor care sunt abonați la Colterm și înțeleg nevoia lor de a înțelege care este viitorul termoficării. Nu pretind că eu știu cel mai bine care este soluția, dar, dacă ne uităm în toată Europa, soluția cea mai ieftină, ecologică, a viitorului este un sistem de termoficare centralizat. Toate orașele care au făcut investițiile necesare și au luat pașii pe care noi tocmai îi luăm au reușit în 2-3 ani să reducă costurile masiv. Costurile de gaz cu siguranță nu vor fi mai mici. Fiecare trebuie să cântărească singur”.

Comentarii

comentarii