Acasă Actualitate Colterm opreşte apa caldă pe timp de noapte la Timişoara, din cauza...

Colterm opreşte apa caldă pe timp de noapte la Timişoara, din cauza datoriilor către OMV Petrom

DISTRIBUIȚI

Situaţia furnizorului de energie termică şi apă caldă din Timişoara – SC Colterm SA – nu este deloc una de invidiat, în prezent. Din cauza datoriilor acumulate către furnizorul de gaz – OMV Petrom Gas SRL – Coltermul este nevoit să sisteze, între orele 0.00 – 5.30, furnizarea apei calde în Timişoara.

 „Având în vedere că datoriile SC COLTERM SA către OMV Petrom Gas SRL sunt încă mari, aceasta din urmă a micşorat dreptul de consum de gaz metan către societatea noastră. În aceste condiţii, pentru reducerea datoriilor, pe lângă eforturile financiare pe care le face societatea, în contextul în care nu se asigură subvenţiile cuvenite, OMV Petrom Gas ne-a somat să reducem consumul cu până la 50 la sută. Luând în considerare aceste realităţi, şi pentru a nu afecta confortul populaţiei, începând din data de 6 iulie 2010, vom sista furnizarea apei calde de consum pe perioada nopţii, între orele 00.00-05.30, până când vom reuşi să satisfacem condiţiile furnizorului de gaz”, spune Aurel Matei, directorul Colterm, cerându-şi scuze pentru disconfortul creat.

86 de milioane de lei de dat, 60 de milioane de încasat

Colterm are de plătit, în prezent, 86 de milioane de lei către OMV Petrom Gas SRL, reprezentând facturi din luna decembrie 2009 şi primele luni ale lui 2010. Restanţa rămâne după ce deja au fost plătiţi 44 de milioane de lei pentru facturi din 2009. Pe de altă parte, regia de termoficare are de încasat 32 de milioane de lei de la abonaţii persoane fizice şi aproximativ 11 milioane de lei de la instituţii publice şi agenţi economici. În plus, din totalul de 25 de milioane de lei prevăzuţi pentru 2010 ca subvenţie de la bugetul local, au fost achitaţi 17 milioane de lei, iar din totalul de 21 de milioane de lei prevăzuţi ca subvenţie de la guvern, au fost plătiţi doar 12 milioane de lei. Prin urmare, Colterm ar trebui să mai încaseze 8 milioane de la Primăria Timişoara şi 9 milioane de lei de la guvern. „Dacă de la bugetul local mai avem speranţe că vom primi banii, de la guvern nu mai tragem speranţe. Vom încerca să forţăm şi agenţii economici şi populaţia să-şi plătească restanţele”, spune Aurel Matei. Acesta a dezvăluit şi faptul că SC Colterm SA a aplicat şi pentru un credit de 50 de milioane de lei, la Bancpost, documentaţia fiind trimisă din 22 iunie pentru aprobare, la conducerea băncii. O altă sumă care ar putea să intre în conturile Colterm este o urmare a îndelungatului proces dintre Prefectura de Timiş şi municipalitate, după ce prefectul Mircea Băcală a atacat hotărârea de consiliu de anul trecut privind majorarea, de la 1 august 2009, a preţului gigacaloriei în Timişoara. Matei spune că, din informaţiile pe care le are, instanţa a dat câştig de cauză primăriei, astfel că regia de termoficare are de încasat acum o restanţă de aproximativ 17 milioane de lei. Directorul Colterm spune că după ce va primi documentele oficiale, va vedea de unde trebuie să recupereze banii: de la abonaţi sau de la prefectură, adică tot de la populaţie. 
 
Creşte preţul de facturare a energiei termice
 
Consiliul Local Timişoara a pregătit deja un proiect de hotărâre privind preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei. Dacă proiectul va fi aprobat de aleşii municipali, preţul local al energiei termice creşte de la 162 de lei la 252 de lei. Asta în condiţiile în care preţul de producţie, transport şi distribuţie a energiei termice la Timişoara este de 325 de lei pe gigacalorie. “Ţinând cont de gradul redus de suportabilitate din partea populaţiei al preţului majorat al energiei termice furnizată în sistem centralizat, se impune menţinerea de către Consiliul local al Municipiului Timişoara, a sistemului de acordare a ajutoarelor suplimentare pentru încălzirea locuinţei”, se arată în referatul proiectului de hotărâre privind stabilirea noului preţ local al energiei termice. Auzind de varianta scumpirii călduri, unii timişoreni au depus deja cereri de debranşare, speriaţi că la iarnă nu-şi vor mai putea achita facturile de întreţinere. “Există cereri de debranşare, însă numărul acestora nu este îngrijorător. Mă îngrijorează însă cei care se debranşează fără cerere, pentru că acest lucru este şi periculos şi ilegal”, a declarat Aurel Matei, directorul general al Colterm. 
 
 

Comentarii

comentarii